Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Némi reményre adhat okot a lengyel infláció mértékének csökkenése

Fotó: Unsplash
Európa

Bense Róbert

Szerkesztő

Olcsóbb ettől még semmi nem lesz, viszont legalább a drágulás üteme csökken.

Legalábbis Lengyelországban, ahol az éves és a havi összevetést nézve is csökkent az infláció mértéke, legalábbis a statisztikai hivatal csütörtöki, még nem végleges adatai alapján – írja a portfolio.hu.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A decemberi fogyasztói áremelkedés éves szinten 16,6 százalékra csökkent a novemberben mért 17,5 százalékról, ami az elemzőket is meglepte, akik ennél enyhébb mérséklődésre számítottak.

A szakemberek 17,3%-os inflációs adatokat vártak a decemberi hónapra, a tévedés azonban ezúttal jó hírt jelentett, hiszen az energiaáraknak, az élelmiszereknek, valamint a fogyasztói áremelkedésnek a mértéke is csökkent.

Számokban ez annyit tesz, hogy a novemberi 36,8% után 31,2%-kal nőttek az energiaárak, a fogyasztói áremelkedés mértéke pedig 0,2%-ra csökkent a novemberi 0,7%-ról – szakértők utóbbi esetében további növekedést vártak.

Lengyelországban bár az elmúlt hetekben már az inflációs plafonról beszéltek, a helyzet bizonytalansága miatt óvatosak voltak a kijelentések. Magyarországon az infláció mérséklődését 2023 első felére várják, ugyanakkor a kormányzati intézkedések jelentősen befolyásolhatják a számokat.