Nemi diszkriminációs perrel néz szembe a PlayStation

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 24. - 14:32

Nemi alapú kirekesztés és jogtalan felmondás miatt indítottak pert a japán videójáték-ipari óriással szemben.

A per részletei szerint a volt IT-biztonsági elemző, Emma Majo csoportos keresetet szeretne indítani, hogy más nőket képviseljen, akiket érinthetett a PlayStation állítólagos nemi diszkriminációja – adta hírül az Axios magazin.

A keresetben Majo rról ír, hogy Sony-nál az elmúlt évek során megteremtették a női alkalmazottakat hátrányosan megkülönböztető munkahelyi környezetet, illetve azt állítja, hogy a nőket nem léptették elő, és nem fizették meg ugyanúgy, mint a hasonló pozícióban dolgozó férfi munkavállalókat.

Mindez kevesebb mint egy héttel azután történt, hogy a PlayStation főnöke, Jim Ryan e-mailt küldött az alkalmazottaknak, amelyben elítélte az Activision Blizzard reakcióját a Bobby Kotick vezérigazgató állítólagos bántalmazó viselkedéséről és zaklatásáról szóló jelentések kapcsán.

A Sony ellen indított perben Majo azt írta, 2015 és 2021 között női alkalmazottként dolgozott a Sony-nál, és azt állítja, hogy folyamatosan nem kapott választ arra, hogyan kaphatna előléptetést, a kérdései miatt pedig lefokozták.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Majo hozzáteszi, hogy hallotta, ahogyan a vezetők nemi szempontból elfogult megjegyzéseket tettek a női munkavállalókra, amelyek arra utaltak, hogy a nők érzelmesebbek és kevésbé profik, mint a férfi alkalmazottak.