Dollár
431,58 Ft
Euró
423,16 Ft
Font
481,21 Ft
Bitcoin
19,367 $

A németek a falig elmennének Ukrajnáért, Scholz feltételeket szabott a szankciók megszüntetéséhez

Fotó: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió és a Nyugat-Balkán csúcsértekezletére érkezik, amelyet az EU kétnapos csúcstalálkozójának keretében tartanak Brüsszelben az esemény elsõ napján, 2022. június 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 18. - 18:19

Olaf Scholz szerint az Európai Unió már hozzá tudott szokni a szankciókhoz, és tudja, hogy ez az új valóság része. 

Az Európai Unió nem vonja vissza az ukrajnai helyzet miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, ha Moszkva és Kijev az orosz feltételek szerinti békeszerződést ír alá – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung című lapban vasárnap megjelent cikkben.

Soron kívül Denisz Pusilin: Ukrajna már képtelen az önálló döntéshozatalra

„Az új valósághoz hozzátartozik, hogy az Európai Unió is konszolidálódott. Egészen egyhangúan reagált az orosz agresszióra, és példátlanul kemény szankciókat vezetett be. Kezdettől fogva tudtuk, hogy ezeket a szankciókat potenciálisan hosszú ideig fenn kell tartanunk” – mondta a kancellár. 

Hozzátette, hogy „és az is világos, hogy ezen szankciók közül egyetlenegyet sem vonunk vissza az Oroszország által diktált béke esetén. Oroszország számára nincs más útja az Ukrajnával való megállapodásnak, mint amit az ukránok el tudnának fogadni” – idézi a TASZSZ

„Addig fogjuk támogatni Ukrajnát, amíg szüksége lesz erre a támogatásra: gazdasági, humanitárius, pénzügyi segítséggel és fegyverszállításokkal. Ugyanakkor garantáljuk, hogy a NATO nem áll a háború egyik oldalára sem” – tette hozzá.  

A német kancellár véleménye egyértelmű: Ukrajna támogatásában és a szankciók kérdésében is elmennek a falig, ahogy mindenben, amit a germánok kitalálnak, még annak ellenére is, hogy Németországban is elég nehéz az élet, még nem tudják, hogy a nagy „háborúskodás” közepette nem fognak-e megfagyni télen az otthonaikban.  

A szankciók következtében egyre több országban üti fel a fejét nagyon magas infláció, egyre drágulnak a rezsiköltségek és az élelmiszer is. Az euró már ugyanannyit ér, mint a dollár, ráadásul Európa sokkal jobban megszenvedi a szankciók hatását, mint Oroszország, aki remek kereskedelmi partnereket talált Ázsiában. 

Olaf Scholz mindenesetre azt a másokat jogos aggodalommal eltöltő politikát folytatja, amelyet a kormányalakításkor bejelentettek, miszerint szeretnének nagyobb összefüggésben is felelősséget vállalni egyes európai kérdésekért. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.