Németország közölte, mikor tudnak rakéta-sorozatvetőket küldeni Ukrajnának

Szliács, 2022. május 6. Christine Lambrecht német, Kajsa Ollongren holland és Jaroslav Nad szlovák védelmi miniszter (b-j) megtekinti a NATO Patriot rakétavédelmi rendszerét a Szliácsi légitámaszponton 2022. május 6-án. MTI/EPA/Martin Divisek
not image

Takács Petra

2022. június 23. - 13:14

Németországban képeznének ki a fegyverek használatára ukrán katonákat, mielőtt útnak indítanák őket.

Előzmény:

 

A német hadsereg azt tervezi, hogy ukrán katonákat képez ki a Mars II rakéta-sorozatvető rendszer használatára, mondta a CNN tudósítása szerint Christine Lambrecht védelmi miniszter a parlamentben szerdán.

A betanítás Németországban fog zajlani és akár már jövő héten elkezdődhet, mondta Lambrecht, hozzátéve, hogy akkor tudják a fegyverek leszállítását elkezdeni, ha a tréning véget ér.

Németország három Mars II rendszert ígért Ukrajnának, az Egyesült Királyság pedig ugyanennyit vinne, míg az Egyesült Államok négy rakéta-sorozatvetőt fog szállítani a háború sújtotta országba.

Az ukrán sajtó mindeközben megerősítette, hogy szerdán amerikai gyártmányú tüzérségi elhárító radarok érkeztek Ukrajnába, a még május közepén bejelentett százmillió dolláros segélycsomag részeként.