Annyira félnek a szociáldemokraták győzelmétől a német milliomosok, hogy Svájcba menekítik vagyonukat

Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje (j) meglátogatja a Thyssenkrupp Steel Europe német multinacionális konglomerátum üzemét Duisburgban 2021. szeptember 23-án. A parlamenti választásokat szeptember 26-án tartják Németországban. MTI/AP/AFP pool/Ina Fassbender
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 26. - 00:12

Nagy az esélye annak, hogy egy balközép kormány alakulhat Németországban a vasárnapi választást követően, ennek azonban a gazdagok nem igazán örülnek.

Akkora „félelem” alakult ki konkrétan a legvagyonosabb németeknél, hogy elkezdték átvinni vagyonukat Svájcba – írja az ír Breakingnews hírportál svájci bankárok és ügyvédek beszámolója alapján.

Egyre nagyobb az esélye ugyanis annak, hogy a balközép SPD (szociáldemokraták), a baloldali Linke és a Zöldek fognak kormányt alakítani, amely miatt várhatóan visszatér a napirendre a vagyonadó újbóli bevezetése és az öröklési adózás szigorítása.

A vagyonos németek reakciója arra is rámutat, hogy hiába küzd Svájc az ellen a sztereotípia ellen, hogy a milliárdosok valós menedékhelye, továbbra is az egyik legvonzóbb európai országnak számít a gazdag emberek számára.

Egy országnak sincs annyi offshore vagyona ugyanis, mint Svájcnak, amelyeket elsősorban az UBS, a Credit Suisse és a Juluis Baer óriásbankokban helyzetek el. Az elmúlt év bizonytalanságai is Svájcnak kedveztek, mivel az ország a stabilitásával szintén vonzó.

A számok azonban még így is döbbenetesek: 5 milliárd dollárról 37.5 milliárd dollárra nőtt a svájci bankokban elhelyezett német vagyontárgyak aránya 2021 első negyedévében és ebben benne sincsenek a részvények, a kötvények és egyéb pénzügyi termékek.

Ennél frissebb hivatalos adat jelenleg nem áll rendelkezésre, viszont egy svájci bankár beszámolója szerint a második negyedében a szokásosnál is több német ügyfele volt. A bankárok egyetértettek abban, hogy ez alapvetően a német gazdagok félelme miatt van, hogy baloldalra tolódik az ország.

A politikatudományi értelemben baloldali gondolkodású pártok pedig általában inkább a magasabb adók és a többkulcsos adózás támogatói, ami a gazdagabb embereket olykor kifejezetten magas adókulccsal sújtaná.