Dollár
427,03 Ft
Euró
423,82 Ft
Font
485,44 Ft
Bitcoin
20,165 $

Németország nem rendelkezik elegendő gázzal a tél átvészeléséhez

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox húsvéti liturgián a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban a 2022. április 24-éra virradó éjjel. MTI/EPA/Pool/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko
not image

Hujber Dávid

2022. július 17. - 09:55

Erről az egyik német tisztviselő adott jelentést, ami aggodalommal töltheti el a Németországban élőket, miközben félő, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök hamarosan elzárhatja a gázcsapatokat.

Az egyik lehető legrosszabb forgatókönyv, hogy Putyin, Oroszország első embere fogja magát, és zöld jelzést ad a gázcsapok elzárására Európa irányába. Magyarország is igyekszik a lehető legtöbb gázt beszerezni a következő időszakra, különösen télre, nemcsak az oroszokon keresztül.

Soron kívül Varga Mihály: 300 milliárd forintot kaphat Magyarország az EU-tól energiabiztonságra 

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már felhatalmazást kapott arra, hogy bármely más területről szerezzen gázt, ahonnan az lehetséges. Korábban hasonló felhatalmazást kapott, amikor a koronavírus első időszakában kellett vakcinákat beszereznie.

Németország gázhelyzete nem túl rózsás, és maga Klaus Müller erősítette meg, jelenleg nem rendelkeznek elegendő gázkészlettel a tél átvészeléséhez, és noha még mindig nyár van, nincs olyan messze a tél ebből a szempontból.

Hivatalos információ, hogy a német gáztárolók pillanatnyilag nem tartalmazzák azt a mennyiséget, hogy orosz gázszállítások nélkül átvészeljék a telet a Németországban élők. A villamosenergia- és gázipari szabályozó hivatalának vezetője a Bild am Sonntagnak adott interjút, amiben erről is szó esett.

A TASZSZ idézete szerint Müller azt mondta, a gáztárolók csaknem 65%-a tele vannak, ami ugyan jobb, mint az előző hetekben, még mindig nem elegendő ahhoz, hogy Németország orosz gáz nélkül átvészelje a telet.

Arra is emlékeztette az embereket, hogy az Északi Áramlat karbantartási munkálatai a tervek szerint jövő hét csütörtökön véget érnek. A szakember elismerte, most sok múlik azon, hogy a karbantartás után mennyi gáz áramlik a vezetéken keresztül.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.