Dollár
395,98 Ft
Euró
403,24 Ft
Font
477,71 Ft
Bitcoin
23,520 $

Németország is óvatos, karantént vezettek be a majomhimlő miatt

Az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ, a CDC által 2022. május 19-én közreadott, 2003-ban elektronmikroszkóppal készített kép a majomhimlõ virionjáról az Egyesült Államokban. A biológiai minta prérikutyából származik. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. A hólyagos bõrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedõ fertõzés nyugat-afrikai eredetû, és elõször 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlõsállatról emberre, lefolyása vírustörzstõl függõen változik. MTI/AP/CDC
not image

Nagy Noel

2022. május 24. - 21:12

Karl Lauterbach, Németország egészségügyi minisztere bejelentette, az első német majomhimlős fertőzött után azonnal óvintézkedéseket vezetnek be.

Lauterbach bejelentése szerint az izoláció egyelőre csak azokra vonatkozik, akik megfertőződtek a vírussal, valamint a velük legközelebbi kontaktusba kerülő személyekre – írja a Bild. Mint mondta, a fertőzötteknek 21 napos karantént javasolnak, hogy megfékezzék a betegség szétterjedését.

Soron kívül Újabb önjáró löveggel gazdagodott a Magyar Honvédség, itt megtekinthető

Egy járvány korai fázisában az a legfontosabb, hogy erősen és időben reagálj” – fogalmazott Lauterbach, aki közölte, a 21 napos karanténfázisra vonatkozó ajánlást a helyi járványügyi szervvel, a Robert Koch Intézettel közösen alakították ki.

Mint a Bild kiemeli, már számos állam beszámolt arról, hogy fertőzésre utaló jeleket érzékeltek, köztük Szász-Anhalt, Baden-Württemberg, Berlin és Bajorország is. Több ember mintáit is jelenleg vizsgálják, valamint alapos kontaktkutatásba kezdtek.

Egyelőre nem sokat tudni arról, a majomhimlő milyen módon terjed, viszont nincs arra utaló jel, hogy a koronavírushoz hasonlóan a levegőben képes terjedni. Egyelőre főként olyan esetekről számoltak be, amikor férfi létesített szexuális kapcsolatot férfival, viszont a WHO hangsúlyozta, ez nem egy olyan vírus, ami kifejezetten a homoszexuálisokat támadja.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Nagy-Britanniában elsőként május elején számoltak be egy majomhimlős fertőzöttről, azonban a szakértők szerint ekkorra már több országban is terjedésben volt a kórokozó. Habár főként enyhe tüneteket, mint lázt, fejfájást és kiütéseket okoz, lehet súlyos és akár halálos formája is.

Lauterbach bejelentette azt is, hogy elővigyázatosságból 40 ezer dózisnyi különleges vakcinát fejlesztettek ki, amit korábban fekete himlő ellen fejlesztettek ki és amelyet a majomhimlő-vírus ellen is lehet használni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.