Clouds
21 Budapest
Dollár
344,51 Ft
Euró
369,42 Ft
Font
428,87 Ft
Bitcoin
25,816 $

Több mint 750 embert tartóztatott le a német rendőrség egy nagyívű akcióban

Illusztráció. Forrás: MTI/AP/DPA
Külföld
not image

Takács Petra

Szerkesztő

Egy bűnözők által használt titkosított chatprogram feltörését követően a német hatóságok 750 embert tartóztattak le.

A német rendőrség több mint 750 embert letartóztatott és rengeteg fegyvert és drogot foglalt le, miután feltörtek egy bűnözők által használt chatszolgáltatást, jelentették be a hatóságok kedden.

Soron kívül Földrengés volt Horvátországban

A Reuters cikke szerint az EncroChat titkosítását fejtették meg a rendőrök, mely egy olyan azonnali, biztosított üzenetküldő szolgáltatás, melyet elsősorban bűnözők használnak.

Francia és holland nyomozók jutottak be a világszerte hatvanezer felhasználót számláló platformra még tavaly. Akkor pár embert letartóztattak, de adataikat megosztották az Europollal, így a hatóságok máshol is figyelhették a bűnözők terveit.

Az azóta leállított EncroChat tavaly júniusban javasolta felhasználóit, hogy váljanak meg mobiljaiktól, miután rájöttek, hogy feltörték a rendszert. A német Szövetségi Bűnöldözői Iroda elmondása szerint több százezer beszélgetés adatait kapták meg 2020. áprilisában és azóta több ezer felhasználót azonosítottak.

Az akcióban a hatóságok lefoglaltak 3,2 tonna kannabiszt és több száz kilogram szintetikus szert, kokaint és ecstasytablettát. Emellett 310 lőfegyvert és 12000 lőszert is elkoboztak.