Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Mióta itt jártál:

Hiába a kánikula, hősugárzót vesznek a német vásárlók

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. augusztus 5. - 16:36

Az ősz közeledtével a hideg tél foglalkoztatja a német lakosságot, a boltok teljesen kifogytak az elektromos fűtőtestekből.

Bár a hőmérő higanyszála még magasan mozog, a német vásárlók nem a klímaberendezésekért állnak sorban a boltban; az energiaválság és az egyre kisebb mennyiségben érkező orosz gáz miatt a hideg tél miatt aggódnak, és elektromos hősugárzókat vásárolnak.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Az év első félévében 600 ezer elektromos fűtőtestet adtak el Németországban, vagyis 35 százalékkal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában – áll az Euronews cikkében.

„Mindenki elektromos fűtőtesteket akar vásárolni, de a készlet teljesen elfogyott. Az új fűtőtestek szeptemberben, októberben vagy novemberben érkezhetnek, de egyetlen beszállító sem vállal határidőt, mert a központi raktárak is kimerültek”

– nyilatkozta egy berlini műszaki bolt alkalmazottja.

Egy hősugárzó vásárlására készülő német vevő elmondta, miután a német kormány az energiafogyasztás csökkentésére szólította fel a lakosságot, aggódik, hogy még inkább az elektromos áramra kell majd hagyatkozniuk; egy helyi szakértő szerint „a legtöbben úgy tartják, a termosztátokat 22-ről 17 Celsius-fokra kellene letekerniük”.

A tél beköszöntével pedig a német fogyasztók a saját bőrükön érezhetik meg az energiaválságot, ugyanis 30 százalékos gázhiány valószínűsíthető, ami azt jelenti, nem mindenki jut majd hozzá annyi földgázhoz, amennyire szüksége lenne.