Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Németország haditengerészete is vizsgálja az Északi Áramlat szivárgásait

Ramstein, 2022. április 26. Christine Lambrecht német védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart az Ukrajnáról folytatott nemzetközi tanácskozáson Ramsteinban, az Egyesült Államok németországi légi támaszpontján 2022. április 26-án. MTI/EPA/Ronald Wittek

Bense Róbert

2022. szeptember 28. - 19:48

Felmerült a gyanú, hogy az Északi Áramlat szivárgása mögött szabotázsakció áll. Németország is azon van, hogy minél előbb kiderüljön, mi is történt a vezetékekkel.

Az Európai Unió is szándékosságot feltételez, mint arról beszámoltunk, Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő úgy vélekedett, hogy a vezetéken keletkezett kár nem véletlen, az EU pedig határozott és egységes választ fog adni.

Az elmúlt napokban Oroszország még nem reagált a vádakra, szerdán azonban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője is megszólalt az ügy kapcsán, aki ostobának és abszurdnak nevezte a feltételezést, hogy Oroszország áll az Északi Áramlat vezetékeinek szivárgása mögött.

Mostanra Németország is beszállt a feszült párbeszédbe, a német hatóságok ugyanis attól tartanak, hogy az Északi Áramlat-1 akár örökre használhatatlanná válhat, amennyiben nem javítják ki gyorsan a sérüléseket, és a sós víz rozsdásodást okoz a csőrendszerben.

Christine Lambrecht német védelmi miniszter kijelentette, hogy az ország haditengerészete hozzájárul a szivárgás kivizsgálásához, hozzátéve, hogy a helyzetet tisztázni, a felelősöket pedig minél előbb azonosítani kell.

Lambrecht nyilatkozatában kiemelte, hogy balti-tengeri csővezetékek feltételezett szabotázsa újabb emlékeztető arra, hogy még a víz alatt is függünk a kritikus infrastruktúrától – írta meg a The Guardian.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.