Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,117 $

Németország nem viccel, hamarosan a legerősebb európai NATO-hadsereg lesz az övék

Fotó: Twenty20
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Németország 100 milliárd eurót fektet fegyveres erőibe, Olaf Scholz kancellár úgy véli, hogy ezt meg kell tenniük Európa biztonságának érdekében. 

Fordulóponthoz érkezett Németország: hétfő óta téma a Bundeswehr különalapja, ezt pedig intenzív fegyverkezés fogja követni, azután, hogy évtizedekig lépésről lépésre csökkentették a hadsereg létszámát. Olaf Scholz viszont úgy véli, hogy a 100 milliárdos csomag a fegyveres erők jelentős erősödését idézi elő. 

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

„Németország hamarosan a a legerősebb európai NATO-hadsereggel fog rendelkezni“ – jelentette ki a kancellár, aki hozzátette, hogy ez „jelentősen megerősítené“ Németország és szövetségesei biztonságát.

A kancellár értetlenségét fejezte ki az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás hiánya miatt, ugyanis egyre több kritikát kapnak odahaza, és kívülről is, és megdöbbent a Lengyelországból megfogalmazott bírálatokon is, mondván, hogy Ukrajnába irányuló lengyel szállítmányok egyeztetett pótlására még nem került sor.

„Minden kelet-európai partnerünkkel tárgyalásokat folytatunk, és a Lengyelországgal folytatott megbeszéléseket is ugyanolyan komolyan akarjuk venni, mint a Cseh Köztársasággal és Szlovákiával“ – mondta. 

Hozzátette, hogy Németország valamennyi szövetségese tisztában van azzal, „hogy a Bundeswehrnek nincsenek nagy készletei a hadműveleti járművekből, amelyeket csak úgy el kell küldeni“, és „nagy probléma“, hogy a Bundeswehr „2010 óta strukturálisan alulfinanszírozott“. 

A Der Spiegel úgy fogalmaz, hogy „gondok“ akadtak Lengyelországgal, ez pedig „probléma Berlin számára“. Úgy tudják, hogy reménytelenül elakadtak a tárgyalások Németország és közvetlen szomszédja, Lengyelország között. Christine Lambrecht védelmi miniszter ezért kénytelen volt múlt hétfőn a koalíciós partnerekkel folytotatt ülésén beismerni, hogy kevés reménye van arra, hogy megállapodásra jusson Varsóval.

A Varsóval való nézeteltérés bosszantó a német kormány számára, ugyanis Lengyelországot a NATO-n belül lényeges partnernek tekintik, amikor Ukrajnáról van szó, végül is közvetlen szomszédja fogadta be a háborús övezetből menekülők nagy részét. 

De még ennél is fontosabbnak tartják Lengyelország „csomóponti funkcióját“, mivel szinte minden nyugatról érkező fegyverszállítmány, de még a sürgősségi humanitárius segélyszállítmányok is Lengyelországon keresztül folynak.