Kiaknázhatják a szélsőségesek a német árvízkatasztrófát

Lakókocsik, gáztartályok, kidõlt fák és hulladékok borítanak több méter magasan egy hidat az Ahr folyó fölött, a németországi Altenahrban 2021. július 19-én. A németországi Rajna-Vidék-Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz. MTI/AP/DPA/Boris Roessler
not image

Nagy Noel

2021. július 29. - 22:13

Arra figyelmeztettek a német politikusok, hogy az összeesküvés-elmélet hívó szélsőségesek kiaknázhatják az ország árvízkatasztrófáját és álhíreket terjeszthetnek az érintett régiókban.

A leginkább érzékenyen érintett régiókban a rendőrség jelezte, hogy tudomással vannak a főként szélsőjobboldali szélsőségesek tevékenységéről, akik önkénteseknek állva terjesztenek hamis információkat – írja az Euronews.

A rendőrök elmondása szerint mindenképpen fel fognak lépni ez ellen, ugyanis azt nem fogják tűrni, hogy valaki saját maga politikai céljaira használja fel az árvízkatasztrófát. Konkrét eseteket nem neveztek meg ugyan, mindössze annyit mondtak, hogy álhíreket terjesztenek ezek a szélsőségesek.

Ulrike Demmer, a német kormány szóvivője egy szerdán tett nyilatkozatában ítélte el az álhírek terjesztését, megfogalmazása szerint felháborító, hogy ezek az emberek megpróbálják kihasználni a károsultak bizonytalanságát, amely ilyen nehéz időszakban kifejezetten káros:

„A cselekedeteikkel aláássák az önkéntesekbe vetett bizalmat, amely megnehezíti a helyzet kollektív kezelését. Nem fogjuk az ilyen támadásokat tolerálni és azt sem, hogy szélsőséges erők kihasználják a helyzetet”

Demmer arra utalt ugyanis, hogy már több alkalommal fordult elő, különösen a súlyosan érintett régiókban, hogy rátámadtak az önkéntesekre, elsősorban sértegették és szeméttel dobálták meg őket.

A nyugat-európai áradások az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája volt, amely Németországot is érintette, melyben legalább 177 ember vesztette életét és további 150 embert tartanak eltűntként nyilván.