Kínos bakit követett el egy holland TV-csatorna a Németország-Anglia meccs előtti himnuszoknál

Illusztráció. Forrás: Twitter / Die Mannschaft
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 2. - 20:11

A holland NPO TV-csatorna jófejségből akarta feliratozni a két csapat hímnuszát, de elfelejtették, hogy a németek az első versszakot annak a náci Németország alatt betöltött szerepe miatt már nem éneklik.

A német válogatott kedden játszott – és esett ki – a 2020-as Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében az angol válogatott ellen, amely előtt, ahogy az megszokott, a két csapat himnuszát is lejátszották.

A Focus beszámolója szerint a holland NPO csatornán a himnuszok felirattal jelentek meg, azonban egy elég nagy bökkenővel: A német himnusz alatt az első versszak szövegét („Németország mindenekfelett…”) rakták a harmadik („Egységet, jogot és szabadságot…”) helyett.

Azonban az első versszakot a németek már régóta nem éneklik. Bár nem tiltották be, a használata az ország múltjára tekintettel elég sértőnek tartott, ugyanis 1933-as hatalomra kerülésük után Hitler követői azt egy másik nemzetiszocialista dallal keverve használták fő indulójukként.

A csatorna Twitteren kért elnézést: „A német nemzeti himnusz feliratozásakor EB-meccsük alatt véletlenül rossz versszakot jelenítettünk meg egyik feliratozónk hibájából. Azon nézőktől, akiket ezzel megsértettünk, elnézést kérünk.”