Dollár
395,41 Ft
Euró
412,67 Ft
Font
480,98 Ft
Bitcoin
17,094 $

Németország 30 milliárd eurós segélyt tervez a júliusi árvízkatasztrófa után

Romba dõlt ház a németországi Altenahrban 2021. július 19-én. Rajna-Vidék-Pfalz tartományban több ember halálát okozta és számos házat romba döntött az árvíz. MTI/EPA/Friedemann Vogel
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 14. - 01:42

Legalább 190 ember halt meg a július 14-i és 15-i áradásokban, amikor a történelmi méretű esőzések kisebb folyókból pusztító árvizet képeztek, és otthonok százait tették tönkre.

Németország 30 milliárd eurót fordít az ország nyugati részén, a július 14-i és 15-i katasztrofális árvíz által sújtott területek újjáépítésére. Legalább 190 ember halt meg az áradásokban, főként két tartományban – Rajna-vidék-Pfalzban és Észak-Rajna-Vesztfáliában –, amikor a történelmi méretű esőzések és az emiatt keletkezett áradások lakóházak százait és infrastruktúrát tettek tönkre.

Soron kívül Még mindig magas arányban isszák az energiaitalokat az iskolás gyerekek

Az összeget megosztják a szövetségi kormány és a 16 német tartomány között – mondta Angela Merkel kancellár augusztus 10-én, kedden tartott sajtótájékoztatóján, emlékeztetve arra, hogy ez “a nemzeti szolidaritás jele”. A támogatást még ratifikálnia kell – valószínűleg a következő héten – a Bundestagnak, a parlament alsóházának.

További 88 millió eurót szánnak a katasztrófa-előrejelző rendszer korszerűsítésére, különösen a szirénahálózatra, amelynek működése megkérdőjeleződött. Németország július 21-én már összesen 400 millió eurót különített el gyorssegélyként az áldozatok megsegítésére és a legsürgősebb szükségletek, például az ivóvíz és az áramszolgáltatás helyreállítására.

Amint arra az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi munkacsoport (IPCC) augusztus 9-én közzétett hatodik értékelő jelentésének első részében emlékeztet, az idei nyári németországi és kínai áradások, valamint a Törökországban, Görögországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban pusztító hőhullámok és tüzek drámai módon figyelmeztetnek arra, hogy az éghajlati zavarok messze nem csupán számok és előrejelzések, hanem máris egy új normális állapot, a bolygó túlmelegedése – írja a Le Monde.