Megtörte a járvány az “Év COVID dolgozója” elismerésben részesített orvost

Fotó: Bermix Studio/Unsplash
not image

Kornis Vivien

2021.május.31 - 06:08

Dr. Németh Zsófia több mint egy éve dolgozik a Covid-osztályon, és most őszintén beszélt a saját érzéseiről, életéről, állapotáról is, amit nagyban befolyásolt a járvány.

“A koronavírus okozta sokszínű, új betegséget az életből és nem tankönyvekből kellett megtanulnunk” – idézte Dr. Németh Zsófiát a Szeretlek Magyarország.hu. Dr. Németh több mint egy éve, az eredeti osztályát elhagyva egy koronavírus-osztályon dolgozik, és több mint nyolc hónapja vezeti azt. 

“Azok a fogódzkodók, amik a 25 éves belgyógyászati munka során vezettek, most nem voltak használhatóak, újakat kellett keresni. Különösen a pandémia harmadik hulláma viselte meg Magyarországon az egészségügyi dolgozókat testileg és lelkileg is – és erről is kevés szó esett a hivatalos tájékoztatásban” – magyarázta az orvos, aki az Év COVID dolgozója elismerést is átvehette. 

Dr. Németh Zsófia arról beszélt, hogy a nemzetközi szakirodalomban újabb és újabb cikkek jelennek meg az egészségügyben dolgozók mentális állapotáról, a PTSD-ről (poszttraumás stressz szindróma), mely sokakat érint közülük. Az orvos elárulta, hogy ő is korábban soha nem tapasztalt érzelmeket élt át, és alapvetően átalakultak az emberi kapcsolatai. 

A koronavírus-osztályvezető minderről a MÁSvilág Klubon megjelent felvezetőjében ír, melyet az online előadásához kapcsolódóan tett közzé. Dr. Németh Zsófia úgy véli, hogy a koronavírus-járvány első hulláma alatt elrendelt komoly biztonsági intézkedések eredményeként kevés volt a megbetegedés, de ugyanakkor nyárra hamis biztonságérzet alakult ki az emberekben, akik úgy gondolták, könnyen megúszható a fertőzés – és ez az oka annak, hogy sokkal többen betegedtek meg a második hullámban, és sokkal többen vesztették életüket. 

Dr. Németh szerint a legnagyobb gondot az okoztam hogy a még lecsengőben lévő második hullámra érkezett meg váratlanul a járvány harmadik hulláma, és eközben az emberek egészségüggyel való viszonya is megváltozott. Míg a pandémia elején erős szolidaritás volt jellemző, az emberek elkezdték elveszteni a türelmüket.

Az orvos elárulta, hogy az egészségügyi munkavállalókat is megviselte a helyzet, ők is mélypontra kerültek. “Viszonylag derűvel éltem az életem, és a Covid megtört” – vallotta be dr. Német Zsófia. Szörnyű volt átélni, hogy olyan betegek, akiknek nem tűnt igazán súlyosnak az állapota, nem sokkal később életüket vesztették. Ettől úgy érezte, értéktelen, és depresszióssá vált – ezen pedig csak az antidepresszánsok és a pszichoterápia tudott segíteni.