Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

A németek nem szeretnének télen megfagyni, de nem engednek harcból

Fotó: Olaf Scholz német kancellár a Német Iparszövetség (BDI) évenkénti tanácskozásán, az ipar napján beszél Berlinben 2022. június 21-én. MTI/EPA/Clemens Bilan
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. július 18. - 11:51

Nem csak az a céljuk, hogy Oroszországot megbüntessék, a klímavédelemre is gondolnak. 

Az erőművek újraindítása csak átmeneti időszakra szól, hogy így biztosítsuk az energiaforrásokat a tél végéig, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy szembeszálljunk a klímaválsággal – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

A kancellár elmondta a véleményét annak kapcsán, hogy az orosz gázszállítások leálltak, és mivel bizonytalan helyzetbe került az energiaellátás, újra kellett indítani tizenhat, már korábban leállított olaj- és széntüzelésű erőművet. 

Miután a németek teljesen elzárkóztak az orosz energiahordozóktól, még további  tizenegynek pedig a tél végéig meghosszabbították a működési engedélyét. Scholz szerint a helyzet „keserű”, de nem végleges.   

Nem felejtette el kihangsúlyozni, hogy Németország hiába küszködik energiaválsággal, akkor sem engednek az előre kitűzött célokból, és továbbra is el akarják érni, hogy 2045-re egyike legyenek azon országoknak, amelyek elérték a zéró kibocsátást. 

„Németország a legsikeresebb iparosodott országok közé tartozik, ez azonban azt jelenti, hogy rengeteg szén-dioxidot bocsátunk ki. Épp ezért kell még több erőfeszítést tennünk a klímavédelem érdekében” – idézi Olaf Scholzot az Index az MTI alapján. 

Ezen javaslatok közé sorolta azt az intézkedést is, amely  a megújuló energia széles körű elterjedését segítené elő, s amelyet a parlament nemrégiben fogadott el.

Scholz és Robert Habeck alkancellár, Németország gazdasági és klímavédelmi minisztere azonban elutasított három német atomerőmű üzemelési idejének meghosszabbítását, amelyek a télen lejárnak, szerintük ugyanis ez nem elégítené ki az ország energiaszükségleteit.