Dollár
393,35 Ft
Euró
407,34 Ft
Font
471,65 Ft
Bitcoin
16,897 $

Német államfő szerint a németek hajlandók szenvedni Ukrajna szabadságáért

Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Takács Petra

2022. október 28. - 16:00

A német államfő a falig is hajlandó elmenni, a szabadságért nem túl nagy ár a háború és a drasztikus drágulás sem.

Nincs alternatíva az Ukrajna elleni háborúja miatt Oroszországra kivetett európai uniós szankciók helyett – jelentette ki a német államfő pénteken Berlinben.

Frank-Walter Steinmeier a Németország helyzetéről szóló beszédében kiemelte, hogy a háború a hazáját is érinti, és ezért nem nélkülözheti a gazdasági nyomásgyakorlás eszközét.

Kifejtette: gyakran hall olyan kérdéseket, hogy nem ártanak-e a szankciók jobban Németországnak, mint Oroszországnak, és nem lehetne-e inkább mellőzni őket. Az ilyen kérdéseket nem szabad figyelmen kívül hagyni, mert “a mögöttük lévő félelmek valósak”.

A szankciók, a fegyverszállítás, a kapcsolatok megszakítása mind-mind olyan eszköz, amely “nem egyeztethető össze a békés együttélésről alkotott elképzeléseinkkel”. 

Ugyanakkor Németországnak az az érdeke, hogy felszámolja függőségét egy “olyan rendszertől, amely tankokat indít egy szomszédos ország ellen, és fegyverként használja az energiát” – mondta a német államfő. 

Kaja Kallas észt miniszterelnököt idézve hozzátette: “lehet, hogy az energia drágább lesz, de a szabadság megfizethetetlen”.

(MTI)