Nem várt hatása lehet az emberre nézve a globális felmelegedésnek

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. június 9. - 23:48

Minél kisebb a testméretük, annál jobban bírják az emelkedő hőmérsékletet az emlősök.

Steve Brusatte, az Edinburgh-i Egyetem paleontológusa szerint ahogyan korábban más emlősfajok reagáltak a globális felmelegedés hatására, úgy az emberre is hatással lehet a klímaváltozás, még ha ez nem is néhány ezer év alatt megy majd végbe.

Brusatte ugyanis az ősi lovakat hozta fel példaként, melyek mintegy 55 millió évvel ezelőtt, a paleocén-eocén hőmérsékleti maximum idején kisebb termetűvé váltak – számolt be róla a napi.hu.

Az emlősök felemelkedése és uralma című könyvében a szakember a Bergmann-szabályként ismert ökológiai elvre hivatkozva megjegyzi, hogy a melegebb területeken élő emlősök gyakran kisebb méretűek, mint a hideg éghajlatokon élők.

A tudós szerint számos rendelkezésre álló kövület bizonyítja a teóriát, melyet azonban többen is, köztük Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója is cáfolt, szerinte ugyanis más állhat a jelenség hátterében.

Lister úgy véli, hogy a hőmérséklet és a testméret közötti összefüggések inkább az élelem szűkösségének köszönhető az emlősök esetében, ugyanakkor az embereknél ez már kevésbé fontos tényező, lévén a természetes szelekció a modern világban már nem feltétlenül jellemző az emberre.