Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Nem tudott nyerni Bolsonaro a brazil választás első fordulójában 

Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök beszédet mond az elnök- és parlamenti választások elsõ fordulójának estéjén Sao Paulóban 2022. október 2-án. A baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával gyõzött, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévõ elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban. MTI/EPA-EFE/Sebastiao Moreira
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 3. - 09:43

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte a brazil választások első fordulóját, meglepően szoros eredménnyel, de még hátra van egy második forduló is, ahol újra meg kell mérkőznie Jair Bolsonaróval. 

A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában, ellenfele a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban – számolt be a Mandiner az MTI alapján a latin-amerikai ország legfelsőbb választási bíróság (TSE) honlapján közzétett adatokra hivatkozva. 

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

A szavazatok feldolgozottsága 98 százalékon áll, a jelenlegi adatok szerint az elektronikus szavazógépekkel leadott voksok 48 százalékát szerezte meg Lula da Silva, míg Bolsonaro a 43,53 százalékát. A többi kilenc jelölt támogatottsága elenyészőnek bizonyult.

A brazil törvények értelmében második fordulót kell tartani, ugyanis egyik jelölt sem tudta megszerezni a szavaztok több mint felét, ezért a két legjobb jelöltnek újra meg kell mérkőznie egymással. 

Az első forduló némi meglepetést hozott, ugyanis az előzetes közvélemény-kutatások eredménye azt mutatta, hogy Lula da Silva 10-15 százalékpontos előnyben van Bolsonaróval szemben. 

A szakértők szerint azonban úgy gondolják, hogy a megkérdezettek közül sokan nem a valódi favoritjukat nevezték meg, illetve csak a választások napján döntöttek arról, hogy kire adják le szavazatukat.

Korábban Bolsonaro kijelentette, hogy nem bízik az elektronikus szavazógépekben, ugyanis kevésbé ellenállók a csalással szemben, és felvetetette, hogy a hadseregnek végeznie kellene párhuzamos szavazatszámlálást, emellett „hazugnak” nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket.

Vasárnap, amikor leadta a szavazatát, akkor már nem fogalmazott ennyire keményen, és kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a „szavazás tiszta és átlátható lesz”.

Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival: „a társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt” – mondta.  

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.