Dollár
392,18 Ft
Euró
412,01 Ft
Font
480,13 Ft
Bitcoin
16,932 $

Nem tetszik a NASA-nak, hogy a kínaiak utólag figyelmeztették a világot űrrakétájuk becsapódására

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 12. - 09:44

A NASA ügyvezető igazgatója élesen kritizálta Pekinget, amiért nem tették meg a szükséges lépéseket a Hosszú Menetelés 5B rakéta Földre való visszatérése kapcsán.

Bill Nelson szombaton közzétett sajtóközleményében arról írt, a Kínai Nemzeti Űrügynökség helytelenül járt el, miután kiderült, hogy nem tudják biztonságosan landoltatni az univerzumba kilőtt egységüket, így ahelyett, hogy Föld körüli pályán tartották volna, szabadon az atmoszférába bocsátották.

“A Föld lakosságának biztonsága forog kockán, amikor az űrben használt objektumok visszajuttatásáról van szó, ezért minden esetben minimalizálni kell a rizikókat. Mostantól mindenki számára világos, hogy Kína képtelen felelősséget vállalni tetteikért, az űrszemét kérdésköre esetükben sokkal problémásabb, mint azt korábban gondoltuk” – magyarázta Nelson.

Az igazgató szerint minden, űrversenyben részt vevő nemzetnek és magánvállalatnak tudatosítani kellene, hogy nem játszadozhatnak az emberek biztonságával, ezért olyan űrszerkezeteket nem szabadna kilőni a világűrbe, amik potenciálisan veszélyeztethetik a lakosságot.

Az űrrakéta egyik nagyobb darabja Jordánia felett ért földet, az eseményről készült videókon látszik, amint a modul részei hullócsillagként zuhannak le, személyi sérülések azonban szerencsére nem történtek.

Nem ez volt egyébként az első eset, amikor Kína finoman szólva is ellentmondásos módon hajtotta végre űrbéli misszióját, 2020 májusában ugyanis szintén elszabadult egy rakéta, melynek következtében egy 12 méter hosszú fémdarab pottyant le az égből az egyik elefántcsontparti település kellős közepére.

Habár egyelőre még nem történt tragédia, a NASA szerint a jövőbeni kínai küldetések nem garantálják a veszélytelenséget, ezért szükségesnek tartják egy nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását, amely ellenőrizhetné a szerkezeteket kilövés előtt, az öltet megvalósítása azonban szinte lehetetlen kísérlet a probléma elhárítására.