Nem tervezi lelőni a Föld felé tartó kínai rakétát az Egyesült Államok

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 15:41

Az USA védelmi minisztere, Lloyd Austin elmondta, egyelőre nem tervezik semlegesíteni az elszabadult kínai űrrakétát.

Csütörtökön az amerikai védelmi tárca bejelentette, nem áll szándékukban lelőni a Föld felé tartó egységet, mivel úgy gondolják, nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik óceánban landol a szerkezet.

A Hosszú Menetelés 5B nevű rakéta elemei előreláthatólag május 10. környékén léphetnek be bolygónk atmoszférájába, és bár a fémdarabok egy része el fog égni a légkörben, a nagyobb részek becsapódhatnak – írta a US News hírportál.

Lloyd Austin védelmi miniszter a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján a riporterek kérdésére azt válaszolta, igaz, hogy rengeteg eszközük lenne arra, hogy semlegesítsék a fenyegetést, ám a rakétával jelenleg nem foglalkoznak, mivel nem veszélyezteti az amerikai állampolgárok biztonságát.

“Abban reménykedünk, hogy olyan helyen fog talajt érni, ahol senkit sem sebesíthet meg. Legnagyobb valószínűséggel az óceánban köthet ki. Ha biztonságosan szeretnénk az űrben tevékenykedni, azt nagy odafigyeléssel kellene megtennünk, elkerülve a mostanihoz hasonló problémákat” – utalt Austin a kínaiak nemtörődömségére.

Kína mindeközben az állami televízióban bemutatta az épülőfélben lévő űrállomás első darabjának Föld körüli pályára állását, melyet éppen a Hosszú Menetelés 5B-vel juttattak ki a világűrbe. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor éveken belül elkészülhet a Tienkung–3 űrállomás, ami az ISS vetélytársa lehet egy ideig.

Todd Harrison, az amerikai repülési védelmi projekt szakembere nem repesett az örömtől, véleménye szerint Peking felelőtlenül járt el a misszióval, egy ilyen nagyszabású programot ugyanis a lehető legnagyobb odafigyeléssel és körültekintéssel kellene lebonyítani:

“Abban nincs semmi meglepő, hogy egy ekkora szerkezetnek le kell zuhannia a Földre. Egyetlen probléma, hogy Kína nem tett meg semmit azért, hogy csökkentse a becsapódással kapcsolatos rizikókat. Minden jel arra utal, hogy egy gyerekcipőben járó űrhatalomról van szó, akik még nem tanulták meg, miként működjenek biztonságosan.”