Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Nem tartotta karban a kályhát, a visszaáramló füst miatt meghalt a felesége

Fotó: MTI/Balázs Attila
Bűnügy

Takács Petra

Szerkesztő

Az éjszaka során a nő szén-monoxid mérgezés következtében meghalt, a férfit pedig a szomszédja mentette ki a házból.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében való bűnösség megállapítását indítványozta egy sándorfalvi férfivel szemben. Az elkövető elmulasztotta kályhája karbantartását elvégezni, és az abból visszaáramló nagy mennyiségű füst ellenére azt továbbhasználta, és ezzel felesége halálát okozta.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Nem szellőztette ki a füstöt, felesége életét vesztette

Az ügyben elsőfokon a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az ítélet szerint 2021. áprilisában, este, a férfi sándorfalvi otthonukban a füstelvezetésre alkalmatlan fatüzelésű kályhájukba begyújtott annak ellenére, hogy tudta, hogy az karbantartásra szorul, mivel a begyújtást követően egyre nagyobb füst jelent meg a házukban.

A férfi a kályhából visszaáramló nagy mennyiségű füst kiszellőztetése után a nyílászárókat bezárva a kályhát továbbhasználta és feleségével aludni tért. Az éjszaka során a nő szén-monoxid mérgezés következtében meghalt, a férfit pedig a szomszédja mentette ki a házból.

A Szegedi Törvényszék a vádlottat az emberölés bűntettének vádja alól felmentette, mivel a megítélése szerint a cselekmény nem bűncselekmény. Az ítélet ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a férfi bűnösségének emberölés bűntettében történő megállapítása, és fogházbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabása érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a férfi a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta, és ezért nem látta előre azt, hogy a kályha karbantartásának elmulasztásával, majd használatával összefüggésben a felesége halála is bekövetkezhet.

A vádhatóság az ügyészség fellebbezését módosítva fenntartva a férfi bűnösségének gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében történő megállapítását és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta. Az ügyben másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.