Nem mond le Budapest fejlesztéséről a főpolgármester

Fotó: Eugene Chystiakov/Unsplash
not image

Takács Petra

2021.május.7 - 19:48

Arról biztosította a főpolgármester Budapest lakosságát, hogy “a városok kifosztása” miatt sem állnak le a fővárosi fejlesztések.

A városok kifosztásával szűkre szabott mozgástéren belül is belefogtunk a Lánchíd, a rakpart, a Blaha Lujza tér fejlesztésébe, nem mondunk le a zöld fejlesztésekről, a városi közlekedés modernizálásáról – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

A főpolgármester bejegyzése szerint tavaly Orbán Viktor egyetlen tollvonással vett el 150 milliárdnyi bevételt a magyar településekből. Ebből 100 milliárd a 25 ezer fő feletti települések vesztesége.

A kormány 2020 decemberének végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.

Karácsony Gergely pénteken azt írta, a kormányfő azt ígérte akkor, hogy érdemi egyeztetések után érdemi kompenzációt kapnak az önkormányzatok. Nos, ebből az lett, hogy a 100 milliárdos elvonást 23 milliárddal gondolták kompenzálni. Ráadásul úgy, hogy ezt a pályát is egyértelműen a kormánypárti vezetésű városok felé lejtik az ellenzékiek kárára – tette hozzá.

A főpolgármester közölte, a legnagyobb, több mint 30 milliárdos elvonással sújtott főváros “persze nem kapott egyetlen forint kompenzációt sem”.

A Miniszterelnökség csütörtökön közölte, hogy a kormány mintegy 23 milliárd forint támogatást nyújt 32, huszonötezernél több lakosú településnek, a döntés során a kabinet a méltányosság és arányosság elveit érvényesítette. A főváros és a budapesti kerületek vonatkozásában a kormány szerdai ülésén arról is határozott, hogy ezen önkormányzatok számára egyelőre nem biztosít pluszjuttatásokat.

Budapest gazdasági teljesítménye az országos átlag kétszerese, fejlettsége az uniós átlag 151 százaléka. A főváros emellett jelentős pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik: pénzeszköz- és állampapír-állománya meghaladja a 120 milliárd forintot – írták a csütörtöki közleményben.

Karácsony Gergely pénteki Facebook-bejegyzésében kitért arra is, “ha a kormány azt hiszi, meg tudja akadályozni a népszavazást azzal, hogy Budapest kifosztása mellett még a városra erőszakolt kínai egyetemet is kiemelt beruházásnak minősíti, csak szólok: nagyot tévednek.”