Dollár
428,40 Ft
Euró
423,53 Ft
Font
483,35 Ft
Bitcoin
20,158 $

Nem kegyelmez a román adóhatóság, sorra jelentik fel a cégeket

Fotó: Twenty20

Bense Róbert

2022. szeptember 19. - 23:40

Bűncselekményt követnek el az adóhatóságnak tartozó vállalatok.

Akár már egészen kis összeg esetén is súlyos következményei lehetnek az adótartozásnak Romániában. Egy 53 ezer céget tartalmazó listát nyújtott át az adóhatóság a román rendőrségnek.

Soron kívül Corvinus-felvételi 2024-ben: több pluszpont kapható majd a nyelvvizsgákért

A listán a 60 napnál régebbi tartozásokat felhalmozó cégek szerepelnek, egy márciusban elfogadott törvénymódosítás szerint pedig az elmaradás mértékétől függően kötelesek ellenük feljelentést tenni.

A listán lévő cégek össztartozása átszámítva meghaladja a 3100 milliárd forintot, a legnagyobb adós jelenleg a román vasúttársaság teherszállítási részlege, amely közel 2 milliárd forintnyi lejjel tartozik az államnak.

Érdekesség, hogy a legnagyobb adósnak a CFR Marfát nevezték meg, ugyanis a román nemzeti légitársaság, a Tarom a legutóbbi jelentés szerint 62 millió lejes adótartozást halmozott fel – írja a napi.hu.

Az átlagos tartozás átszámítva 570 ezer forint körül mozog, számos cégnél azonban minimális az adósság (8000 ft), ők várhatóan megússzák az eljárást, hiszen a hatóságoknak nincs kapacitásuk minden céggel külön foglalkozni.