Clouds
21 Budapest
Dollár
342,57 Ft
Euró
368,79 Ft
Font
430,63 Ft
Bitcoin
25,741 $

Nem kapott börtönbüntetést az Uber korábbi biztonsági igazgatója

TÉMÁK:
#adatszivárgás
Fotó: illusztráció | unsplash
Észak-Amerika

Bense Róbert

Szerkesztő

Több mint 50 millió ügyfelet érintett az adatvédelmi incidens, melyet megpróbált eltussolni.

Joseph Sullivan pere tavaly októberben kezdődött, amiért nem jelentette a hatóságok felé a mintegy 57 millió Uber ügyfél adatainak kiszivárgását, hanem inkább százezer dollárt fizetett a zsaroló hackereknek.

Soron kívül Még egy ideig nem hagyja el a kórházat Ferenc pápa

Nem csupán az ügyfelek, de 600 sofőr adatai is illetéktelen kezekbe kerültek, köztük társadalombiztosítási adatokkal, kártyaszámokkal, és egyéb érzékeny információkkal – írja a Cybernews.

Sullivannak értesítenie kellett volna az incidensről a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, ám ezt nem tette meg, amivel bűncselekményt követett el, és fennállt a lehetősége annak is, hogy 15 hónapnyi börtönre ítélik.

Ezt végül megúszta, azonban így is három év próbaidőre felfüggesztették, továbbá 50 ezer dolláros pénzbírságra ítélték az igazságszolgáltatás akadályozásáért. A maximális büntetési tétel egyébként csaknem 8 év lett volna, így Sullivan viszonylag enyhe büntetést kapott.

Mégis ez volt az első olyan alkalom, hogy egy vállalati vezetőt adatszivárgással kapcsolatos büntetőjogi vádak miatt ítéltek el, precedenst teremtve ezzel az Egyesült Államokban a jövőbeni esetek számára.