Clouds
21 Budapest
Dollár
353,08 Ft
Euró
387,73 Ft
Font
434,73 Ft
Bitcoin
23,748 $

Nem ingott meg a Kreml bizalma az orosz védelmi minisztérium jelentéseiben

Moszkva, 2020. május 12. 2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivõjérõl egy moszkvai sajtóértekezleten. 2020. május 12-én Dmitrij Peszkovot kórházba szállították koronavírus-fertõzéssel. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Dmitrij Peszkov szerint a Kreml bizalma töretlen, a Telegram-információkat azonban hiteltelennek nevezte.

A bizalom kérdése azzal kapcsolatban merült fel, hogy az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte: megtorló csapást mért az ukrán hadseregre, válaszul arra az újévi rakétatámadásra, amelyben Makijivkában 89 orosz katona életét vesztette. A tárca szóvivője, Igor Konasenkov azt mondta, hogy két kramatorszki kollégiumra mért csapás több mint hatszáz ukrán katona halálát okozta.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

Az ukrán kormány és több külföldi újságíró valótlannak minősítette ezt az állítást és a Kommerszant című lap szerint több orosz katonai Telegram-csatorna is kételyét fejezte ki az információ hitelességével kapcsolatban.

Peszkov “kacsának” nevezte Kijev értesülléseit

“A Kremlben teljes a (minisztérium iránti) bizalom. Szeretném emlékeztetni önöket az elnök szavaira, miszerint a különleges hadműveleten történtekkel kapcsolatos információk fő és teljesen legitim forrása a védelmi minisztérium” – mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy az elnöki hivatalban megbíznak-e a megtorló csapásról szóló tájékoztatásban.

A szóvivő azt mondta, nem érdemes hitelt adni annak a Telegram-csatornákon megjelent értesülésnek, miszerint Moszkva újabb mozgósításra készül. Mint mondta, Oroszországban a tájékoztatás elsődleges forrásai a hatóságok, élükön az elnökkel, amelyek már “többször mindent elmondtak” a mobilizációról.

Peszkov kacsának minősítette azokat a Kijevben megfogalmazott állításokat, amelyek szerint Dmitrij Kozak, az orosz elnöki hivatal helyettes vezetője az ukrajnai rendezésről tárgyal Európában, és hogy az ukrán vezetésnek a “koreai opciót”, vagyis a konfliktus tartós befagyasztását szándékozzák felajánlani.

Arra a hírre reagálva, hogy Franciaország AMX-10 RC “kerekes harckocsikat” tervez Ukrajnába szállítani, kijelentette, hogy ez csak meghosszabbíthatja az ukrán nép szenvedését, de nem akadályozhatja meg a “különleges hadművelet” kitűzött céljainak elérsét. Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára az Argumenti i Fakti című lapnak adott interjújában azt állította, hogy Moszkva Ukrajnában nem Kijevvel, hanem a Nyugattal áll szemben.

“Ami Ukrajnában történik, nem Moszkva és Kijev összecsapása, hanem a NATO, mindenekelőtt az USA és Nagy-Britannia katonai konfrontációja Oroszországgal. A NATO-kiképzők, félve a közvetlen kontaktustól, az ukrán fiúkat küldik a biztos halálba” – mondta Patrusev.

Patrusev hozzátette, hogy Oroszország egy különleges katonai művelettel “a saját régióit szabadítja fel a megszállás alól, és véget kell vetnie a Nyugat azon véres kísérletének, amely a testvéri ukrán nép elpusztítására irányul”.

“Nem állunk háborúban Ukrajnával, mert értelemszerűen nem lehet bennünk gyűlölet az egyszerű ukránok iránt” – fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy “minél hamarabb rájönnek Ukrajna polgárai arra, hogy a Nyugat az ő kezükkel harcol Oroszország ellen, annál több életet fognak megmenteni”.

MTI