Clouds
21 Budapest
Dollár
357,31 Ft
Euró
384,48 Ft
Font
437,06 Ft
Bitcoin
27,693 $

Nem fizethetnek az afgán központi bank vagyonából a 9/11 áldozatainak

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Noha az afgán központi bank vagyona be van fagyasztva, és a kifizetés is megoldható lenne, ha ez megtörténne, úgy a bíróság szerint ezzel legitimálnák a tálibok uralmát Afganisztánban.

A BBC jelentése szerint a kártérítést követelő ügyvédek azzal érveltek, hogy az afgán központi bank vagyonából – mely a tálib megszállás óta be van fagyasztva – ki lehetne fizetni a tálibok ellen hozott bírósági ítéletekben megállapított kártérítési összegeket.

Soron kívül Saját otthonukban fojtottak meg egy anyát és két kisfiát

Mint ismert, a 2001-es terrorcselekményben 2977 ember vesztette életét, melynek idején a tálibok engedélyezték az al-Kaidának, hogy harcosai az országukban tevékenykedjenek. Ennek okán az ügyvédek azt követelték, hogy a kártérítést az afgán központi bank befagyasztott vagyonából fizessék ki, mintegy 3,5 milliárd dollár értékben.

A bíróság elutasította

George Daniels bíró azonban elutasította a kérést, közölve, hogy ha ez megtörténne, úgy jóformán elismernék a tálib kormányt Afganisztán törvényes vezetéseként. Rámutatott, mivel a Biden-kormány soha nem ismerte el a tálibokat az ország vezetőjeként, egy amerikai bíróságnak sincs ehhez joga.

Daniels bíró rámutatott, “az érintettek jogosultak arra, hogy behajtsák a követelésüket és kárpótoljuk őket nemzetünk történetének legsúlyosabb terrortámadása miatt, ám ezt nem fedezhetjük az afgán központi bank pénzeszközeivel”.

A bíró hozzátette:

“A táliboknak, nem pedig a korábbi Afganisztáni Iszlám Köztársaságnak vagy az afgán népnek kell fizetnie a tálibok 9/11-es támadásokban való felelősségéért.”

A döntést keserűen fogadták a kártérítést követelő ügyvédek, akik a New York-i Federal Reserve Banknál befagyasztott 7 milliárd dollárnyi afgán vagyon egy részét követelték. Lee Wolosky, az egyik ügyvéd úgy fogalmazott, e döntés több mint 10 ezer embert foszt meg attól, hogy kártérítést kapjon a táliboktól, kiemelve, hogy nem fogadják el, és fellebbezni fognak a döntés ellen.