Veszélyesek, de nem döntő jelentőségűek az oroszok hiperszonikus fegyverei

MTI/EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

Bense Róbert

2022. május 12. - 20:18

Legalábbis jelen állás szerint.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint az oroszok által bevetett hiperszonikus fegyverek nem döntő jelentőségűek a háború kimenetelének szempontjából.

A tábornok a képviselőház védelmi albizottságának meghallgatásán kiemelte, hogy a sebességét leszámítva nincsenek olyan jellemzői a hiperszonikus rakétáknak, melyek a célpontokra gyakorolt hatásait tekintve kiemelnék a többi fegyver közül.

Milley azonban megerősítette, hogy ez volt az első alkalom, amikor hiperszonikus fegyvereket éles harcban alkalmaztak, a védelmi minisztérium pedig kellően komolyan vette ezeket a csapásokat, és minden egyes észlelt bevetést elemeztek.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter hasonló állásponton van, és úgy vélekedik, hogy a légvédelem által gyakorlatilag kivédhetetlen hiperszonikus fegyverek nem növelik egy esetleges nukleáris csapás kockázatát orosz részről.

A védelmi minisztérium szerint Oroszország a háború során eddig 10-12 hiperszonikus rakétát indított Ukrajnai célpontok felé – számolt be róla a CNN.