Nem csak Tokióban, Thaiföldön és Malajziában is rekordot döntött az új fertőzések száma

Fotó: Unsplash/Atoms
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 1. - 09:17

Az ötkarikás játékoknak otthont adó Tokió mellett Thaiföld és Malajzia is arról számolt be, hogy minden eddiginél több koronavírus-fertőzést azonosítottak 24 óra leforgása alatt szombaton, ezek nagy részéért pedig a nagyobb fertőzőképességű delta variáns a felelős.

A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a korábban a járvány ellen viszonylag sikeresen védekező ázsiai országokban is gondot okoz a delta variáns terjedése, így például Vietnámban is, amely hétfőtől szigorú korlátozásokat rendelt el több városban és tartományban. 

Sydney-ben szintén emelkedésnek indultak az esetszámok. Az augusztus végéig szigorú korlátozások elleni demonstrációra számító rendőrök lezárták a központi üzleti negyedet, a vasútállomásokat, és megtiltották a taxisofőröknek, hogy a belvárosba vállaljanak fuvart. Számos ellenőrzőpont állítottak fel, és ezer rendőrt telepítettek ki a városban a csoportok feloszlatására.

A japán fővárosban rekordszámú, 4058 fertőzést regisztráltak egyetlen nap alatt. Az olimpiai szervezőbizottság 21 új esetről számolt be az ötkarikás játékokkal kapcsolatban, így július 1-je óta 241 nőtt a rendezvényhez köthető fertőzöttek száma Tokióban. 

Malajziában szombaton csaknem 18 ezer újonnan azonosított fertőzésről tettek jelentést, ami szintén rekordot jelent. Kuala Lumpurban több mint 100 ember gyűlt össze, hogy elégedetlenségüket fejezzék ki a kormány koronavírus-járványra adott válaszával kapcsolatban, és Muhyiddin Yassin lemondását követeljék.

Thaiföldön ugyancsak korábban soha nem látott mennyiségű új esetet regisztráltak egyetlen nap alatt, csaknem 19 ezer fertőzésről számoltak be, ezzel a járvány kirobbanása óta összesen majdnem 600 ezer fertőzést regisztráltak. 24 óra alatt 178 ember vesztette életét koronavírus okozta megbetegedés miatt Thaiföldön, ami szintén rekordnak számít.

A kormány szerint a delta variáns felel az összes országos eset 60 százalékáért, Bangkokban pedig 80 százalék ez az arány. Supatik Sirilak, Thaiföld Orvostudományi Hivatalának főigazgatója hangsúlyozta, hogy az először Indiában azonosított delta variáns nem feltétlenül halálosabb, mint a korai változatok, de könnyebben terjed.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója pénteken bejelentette, hogy a SARS-CoV-2 fertőzések száma 80 százalékot emelkedett az elmúlt négy hétben a világ legtöbb régiójában, és veszélybe kerültek az eddig elért eredmények, valamint túlterheltté válnak az egyes országok egészségügyi rendszerei.

A delta variáns ugyanolyan fertőző, mint a bárányfelhő, és sokkal fertőzőbb, mint a közönséges nátha vagy az influenza – közölte az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) a héten.