Nem csak Indiában pusztít súlyos járványhullám

Fotó: Unsplash/Roman Nguyen
not image

Borbély Fanni

2021.június.19 - 05:38

Ugandában lopják az oltóanyagokat, a kórházak pedig már nem tudnak betegeket fogadni, mivel a koronavírusos esetek egy hónap alatt 2800 százalékkal megugrottak.

Uganda szinte teljesen kifogyott a vakcinákból és oxigénből, miközben az ország a világjárvány újabb hullámával küzd. A fővárosban, Kampalában és az ország különböző városaiban – köztük a regionális központokban, Entebbében, Jinjában, Sorotiban, Guluban és Maszakában – működő magán- és állami egészségügyi intézmények egyaránt arról számoltak be, hogy kifogytak vagy akut hiányt szenvednek az AstraZeneca vakcinákból és oxigénből. A kórházak arról számoltak be, hogy már egyáltalán nem tudnak betegeket felvenni az intenzív osztályra.

Országszerte számos oltóközpont és kórház felfüggesztette a programokat, ami kétségessé teszi a 21,9 millió magas kockázatú ember beoltására irányuló erőfeszítéseket. Yonas Tegegn Woldemariam, az Egészségügyi Világszervezet ugandai képviselője megerősítette, hogy Uganda központi elosztó központja, amely az összes közegészségügyi intézményt ellátja, hétfőn kifogyott a vakcinákból.

Az Ugandai Orvosi Szövetség (UMA) szerint a helyzet szörnyű, mivel az országban hétről hétre nő az új megbetegedések száma. A WHO június 13-án, vasárnap 1735 megerősített esetről számolt be, szemben a május 13-i 60 esettel, ami közel 2800 százalékos növekedést jelent. Hétfőn a WHO szerint a megerősített esetek száma 60 250 volt, 423 halálesettel. Az egészségügyi minisztérium 63 099 megbetegedésről és 434 halálesetről számolt be.

A WHO a múlt héten a világjárvány harmadik hullámára figyelmeztetett Afrikában, mivel az országok 90 százaléka valószínűleg nem fogja elérni a lakosság legalább 10 százalékát érintő oltási célt szeptemberig. A WHO afrikai régiójának 47 országában több mint 3,6 millió koronavírusos megbetegedést regisztráltak. Nyolc országban, köztük Ugandában egy hét alatt több mint 30 százalékkal nőtt az esetek száma.

“Tényleg úgy érezzük, hogy ez vészhelyzet. Az ország egészségügyi intézményeiből az egész országból érkeznek SOS (hívások) oxigénre és emberi erőforrásokra. A helyzet szörnyű, különösen az állami kórházakban, amelyek először telnek meg, mert ingyenesek. Sok embert elküldenek a kórházakból, mert kevés a hely. Bővítenünk kell az eszközkapacitást és a humán erőforrásokat, hogy továbbra is kínálhassuk ezeket a szolgáltatásokat és reagálhassunk erre a válságra”

– mondta Mukuzi Muhereza, az UMA főtitkára.

Emmanuel Ainebyoona, az Egészségügyi Minisztérium szóvivője azt állította, hogy még vannak készletek.

“A kórházak közül, amelyeknek szükségük van a második oltásra, néhányan nem tudtak készletet kérni és feltölteni az adagokat. Reméljük, hogy a hét végére minden oltóközpontban feltöltik a készleteket. Arra számítunk, hogy ezen a héten 175 ezer adagot kapunk az AstraZenecától”

– mondta.

Uganda 864 ezer adag AstraZeneca vakcinát kapott az ENSZ COVAX programján keresztül, márciusban pedig több mint 100 ezer adagot az indiai kormánytól, augusztus elején további legalább 660 ezer adagot várnak a COVAX-tól. Az egészségügyi minisztérium szerint az elmúlt három hónapban 786 160 embert oltottak be.

Eközben a kampalai rendőrség 10 embert tartóztatott le, akik állítólag 600 adag AstraZeneca vakcinát loptak el az állami egészségügyi intézményekből, hogy magángyógyszertáraknak adják el, de történtek letartóztatások az oxigénpalackok ellopása miatt is.

Vasárnap a National Enterprise Corporation, az ugandai fegyveres erők kereskedelmi ága bejelentette, hogy megkezdte az oxigénpalackok és arcmaszkok gyártását és szállítását. A Guardian azt írja, a múlt héten Yoweri Museveni elnök részleges lezárást hirdetett, és 42 napra elrendelte az iskolák, az imahelyek és a piacok bezárását. Betiltották továbbá a nyilvános gyűléseket és bizonyos utazásokat is.