Neil Young törölteti zenéit a Spotify-ról, mert az teret enged az oltásellenességnek

Fotó: Katherine Hanlon / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 28. - 15:17

Joe Rogan humorista podcastja váltotta ki az énekes dühét, aki már az orvosok és tudósok ellenszenvét is magára vonta a hamis hírek terjesztésével.

Neil Young countryénekes nyílt levélben lépett fel a Spotify ellen, mert úgy gondolja, platformjuk felelős a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatás egy részéért. A „Heart of Gold” énekese Joe Rogan humorista podcastje miatt lázadt fel annak vakcinaellenes tartalma miatt.

„Azért teszem, mert a Spotify hamis információkat terjeszt az oltóanyagokkal kapcsolatban, ez a dezinformáció pedig a halálát okozhatja azoknak, akik hisznek benne. Azt akarom, hogy azonnal, még MA tudasd a Spotify-jal, hogy az összes zenémet el akarom távolítani a platformjukról. Választhatják Rogant vagy Youngot, de nem mindkettőt”

– írta az énekes levelében.

A hónap elején 270 orvos és tudós ugyancsak nyílt levélben üzent a streaming platformnak Rogan műsora miatt, amely 11 millió hallgatóval rendelkezik, és kizárólag a Spotify felületén érhető el. Az orvosok kifejezetten a Dr. Robert Malone virológussal készült interjúra hivatkoztak, aki számos COVID-vakcina mögötti kutatás korai szakaszában részt vett, mára azonban oltásszkeptikussá vált – számolt be az EuroNews.

Mindkét férfit azért vették vizsgálat alá, mert azt a hamis állítást hangoztatták, a kórházakat anyagilag ösztönzik arra, hogy hamisan a járványnak tulajdonítsanak haláleseteket. Malone azt is állította, a politikai vezetők „hipnotizálják” a közvéleményt a vakcinák támogatására, és párhuzamot vont a nácik térnyerése és a járvány között.

A humorista egyébként nem vallja magát vakcinaellenesnek, állítása szerint bátorította az embereket az oltás felvételére. Műsora korábban is váltott ki negatív visszhangot, amikor neonáci kötődésű jobboldali személyeket látott vendégül, néhány epizódot el is távolítottak a platformról. Rogan 2020-ban a Spotify-jal kötött szerződése a hírek szerint 100 millió dollárt érhet.