Ismét felvetették a négynapos munkahét ötletét

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 16:45

Ezúttal az Egyesült Államok képviselőházának tagja, Mark Takano lengette be, hogy a 40 órás munkahét helyett egy 32 órás alternatívát kellene bevezetni az országban.

A kaliforniai demokrata képviselő kedden mutatta be új tervezetét, amely alapján kiderült, a négynapos munkahéttel jelentősen növelni tudnák a munkamorált, továbbá arra ösztönözhetnék a dolgozókat, hogy a 32 órában mindent beleadjanak, hiszen tisztában lehetnek azzal, hogy három napon keresztül pihenhetnek.

Takano szerint egy win-win helyzetről van szó, amellyel a munkavállalók és a munkáltatók egyaránt jól járhatnak, szignifikánsan emelkedhet a vállalatok bevétele, miközben kevesebb időt kellene eltölteni a dolgozók mellett, és feljavíthatnák a produktivitási rátát.

Az órabért ezzel párhuzamosan korrigálni lehetne, így az amerikai állampolgárok igazságos fizetést kaphatnának, minimalizálhatnák a munkanélküliségi mutatókat, hiszen egyre több ember érdeklődését kelthetnék fel.

Korábban már Spanyolországban is felhozták ennek a modellnek az ötletét, és néhány hónapon keresztül meg is valósították, a kísérletről pedig még esettanulmányt is készítettek, melyből kizárólag pozitív konzekvenciákat vontak le.

Ezen felül Izlandon egy négy éven keresztül tartó tesztet végeztek el, melynek végeztével kiderült, hogy a dolgozók sokkal jobban érezték magukat a munkájukban, és a családi teendőiket is maradéktalanul el tudták látni, továbbá bebizonyosodott, hogy óriási stressz és lelki teher esett le a vállukról.