Dollár
420,75 Ft
Euró
419,76 Ft
Font
482,37 Ft
Bitcoin
20,298 $

Négymilliárd forintból épülhet meg a világ leghosszabb függőhídja Sátoraljaújhelyen

Fotó: Unsplash/Glen Jackson
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 9. - 20:40

A Várhegyet és a Szárhegyet összekötő híd fesztávolsága a tervek szerint 700 méter lesz.

A sátoraljaújhelyi függőhíd megépítését még 2017-ben jelentették be, azóta azonban nem sokat haladt a projekt. Lassan, de biztosan azonban megvalósulhat az ígéret, hiszen sikeresen lezárult a közbeszerzés, miután márciusban először eredménytelenül végződött.

Soron kívül Gyurcsány Trianonról: A magyar nemzet egy részének halála

A Portfolio beszámolója szerint a gyalogos kötélhidat a Graboplan Industrie Kft. építi meg Szárhegy és Várhegy között, a tervező cég pedig a Margit híd és a déli összekötő Duna-híd tervezésében is együttműködő MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. lesz. 

Márciusban azért zárult le eredménytelenül a közbeszerzés, mert az indoklás szerint az akkor rendelkezésre álló 2,8 milliárd forintos fedezet nem volt elegendő a szerződések megkötéséhez, de úgy tűnik, azóta növelni tudták a forrásokat.

A Szárhegy-Várhegy függőhíd négymilliárd forintból fog elkészülni.

A tervek szerint a kötélhíd közlekedési és átkelési célt szolgál majd, és korszerű, tartós anyagok felhasználásával épül, de a kötélszerkezet erőjátékát jól megmuta és hagyomány módon készített kötélhidak – mint például az inka kötélhidak – megjelenését imitáló kialakítással valósul meg.

A híd különlegessége, hogy 700 méteres fesztávolságával a világ leghoszabb függőhídja lesz – ha minden a tervek szerint valósul meg. A látogatók számára a híd megközelítése a Várhegyen és a Szárhegyen a kiépülő, illetve a már meglévő utakhoz, sétányokhoz csatlakozó turistaösvényekről válik lehetővé. A hídfők körüli területet kerítéssel zárják körbe, ide csak a Zemplén Kalandparkon keresztül, belépődíj fejében lehet majd eljutni.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.