A negyedik után már érdemes felkészülni az ötödik oltásra is

MTI/Varga György
not image

Kulcsár Péter

2022. január 17. - 11:36

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára úgy gondolja, az omikron-variáns terjedése miatt az ötödik adag vakcina beadása is indokolt.

Ez önmagában nem biztos, hogy gond, mert például a kanyaróvírusnak is 98 százalék körüli, csakhogy ott a gyermekeknek beadják a védőoltást, gyakorlatilag emiatt Magyarországon a társadalom közel 100 százaléka védett, és ezért nálunk nem alakul ki járvány, noha a világban még jelen van a vírus” – mondta a Szeged365 portálnak Boldogkői Zsolt.

A deltához és az előző variánsokhoz képest egy nagy változás történt, a társadalom immunológiai védettsége magasabb lett a védőoltások kiteljesedésével, és a természetes fertőzéssel. Az omikron esetében maga a vírus egy adott személyre kisebb hatással van, de mivel igen nagy a fertőzőképessége, egyszerre tömegesen rengeteg embert képes megfertőzni, ezért elképzelhető, hogy a delta variánshoz hasonlóan alakul majd a kórházi ellátásra szorulók száma is, de ezt nem tudjuk még pontosan – tette hozzá a szakember.

Magyarországnak az az előnye, hogy hamarabb elkezdtük az oltakozást, most hátránnyá vált, hiszen az immunrendszerünk jobban elfelejtette a korábbi oltások által kialakított védettséget. A probléma az, hogy az omikron variáns nagyon eltér a többitől. Viszonylag friss hír, hogy a Pfizer már fejleszti az omikron elleni vakcináját, viszont ez legalább még félév, amíg újraprogramozzák és tömegesen előállítják. Tehát, ha lesz negyedik oltás, akkor valószínűleg az még nem ez a bizonyos vakcina lesz. Abban az esetben, ha az omikron variáns hosszabb ideig itt lesz közöttünk és problémát okoz, akkor az ötödik oltás lehet, amikor specifikusan ez ellen a variáns ellen fogják az oltóanyagot előállítani és felhasználni” – magyarázta Boldogkői.

Annak kapcsán, hogy mikor lehet vége a világjárványnak, a szakember annyit mondott, szerinte csak találgatni lehet:

Sokan azt mondják, hogyha elérjük a nyájimmunitást a vírus le fog gyengülni, de ez a kettő üti egymást, vagy eltűnik a vírus, vagy legyengül és náthaszerűen fog tovább terjedni.”