Negatív lett Navalnij koronavírus-tesztje, de egészségügyi állapota tovább romlott

Moszkva, 2021. február 12. A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben. MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
not image

Takács Petra

2021.április.8 - 19:32

Olga Mihajlova, Alekszej Navalnij ügyvédje megerősítette, hogy negatív lett az ellenzéki politikus koronavírus-tesztje és azóta már egy másodikat csináltattak vele, viszont az egészségügyi állapota továbbra is nagyon aggasztó.

Mint arról a Channel News Asia is beszámolt, Navalnij első koronavírus-tesztje negatív eredménnyel zárult, így nem az okozza a látványos egészségromlását. Mihajlova azt is elárulta, hogy a politikustól azóta egy második tesztet is vettek, melynek eredményére még várni kell.

A The Guardian eközben pedig egy másik nyilatkozatát idézte a politikus ügyvédjének, amelyben elárulta, hogy Navalnijnak két porckorongsérvet is találták a hátában, amely a fájdalmakat vélhetően okozhatja.

A politikus már korábban is arra panaszkodott, hogy nem érzi a két lábát, annyira elzsibbadtak, valamint súlyos fájdalmai vannak a hátában. Egy MRI-vizsgálatot követően megállapították az orvosok, hogy kettős porckorongsérve van, amelyet nagyon nehéz lesz gyógyítani.

Mihajlova azt is megerősítette, hogy a politikus már a kezeire is panaszkodik, melyeket szintén zsibbadás miatt már egyre kevésbé érez. Navalnijnak ezen felül továbbra is magas láza van és köhög, bár a láza lement már a korábban mért 39 Celsius-fokról.

Az ügyvéd hozzátette, hogy nem csak a koronavírus-tesztje, hanem a tuberkolózis-tesztje is negatív lett a politikusnak, így az sem merül fel a betegség okaként. Mind a ketten állítják, a börtön által tanúsított bánásmód miatt romlott ilyen nagy mértékben Navalnij egészsége.

Alekszej Navalnij a múlt héten ráadásul éhségsztrájkba lépett, amelynek következtében napi 1 kilogrammot fogy a súlyából. Az éhségsztrájk oka elsősorban a vele szemben tanúsított bánásmód, valamint az, hogy megtagadták tőle a személyes orvosának látogatását.