Clouds
21 Budapest
Dollár
354,36 Ft
Euró
386,01 Ft
Font
432,72 Ft
Bitcoin
23,620 $

Nébih: a vásárlók leplezték le az eddigi “legképzettebb” tűzifacsalót

Fotó: MTI/Kovács Anikó
Bűnügy
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Szemfüles és tájékozott vásárlóknak köszönhető, hogy lebukott egy tűzifacsaló, akit még a Nébih is a “legképzettebb szélhámosként” tart számon.

A Nébih honlapján számolt be arról, hogy az eddigi „legképzettebb” szélhámost sikerült lelepleznie egy felkészült vásárlónak múlt héten: az eladó mindent megtett, hogy tevékenységét legálisnak tüntesse fel, többek között regisztrált a szükséges rendszerekbe.

Soron kívül CIA: Kína elnöke 2027-re képessé tenné hadseregét Tajvan megtámadására

A hatóság kéri, senki ne utaljon előre az alábbi számlaszámra: 10700103-73965596-51100005.

Friss egyéni vállalkozói nyilvántartási számmal és EUTR regisztrációval is rendelkezett az a csaló, aki több telefonszámon (70/2899393, 70/5947735, 20/5696729) is intézte a megrendeléseket. A megbízható eladó látszatát keltve mindent megtett azért, hogy még a körültekintő vásárlók se fogjanak gyanút, például a megrendeléseket írásban kérte, amire hivatalosan válaszolt.

Az érdeklődőknek számos esetben emlegette a nála végzett Nébih ellenőrzéseket, valamint gondot fordított arra is, hogy a hirdetéseiben és a pecsétjében feltűnően jelenjen meg az EUTR technikai azonosító szám. A megrendeléseket követően valós számlázó programmal kiállított díjbekérőt és számlákat küldött.

Nem mindenkit tudott átverni

Egy felkészült vásárlónak több gyanús részlet – túl alacsony ár, a fatelepként bejelölt hely egy irodaház volt, előre utalás sürgetése – is feltűnt a hirdetések és az eladóval folytatott levélváltás szövegében.

Ezen észrevételeivel kereste meg a Nébihet. A hatóság a bejelentés alapján telefonos próbavásárlást indított, amely során az ellenőrzött nem tudta minden kérdésben igazolni magát, így a hatóság írásban is eljárást indított.

A hirdetővel szemben további információ is érkezett, melyek alátámasztották, hogy a megrendelt áru végül sosem érkezett meg a vásárlókhoz. A hivatal törölte az érintettet a hatósági nyilvántartásokból, az általa használt telefonszámokat pedig közzétette a feketelistán (https://portal.nebih.gov.hu/jogszerutlen-hirdetesek-adatai).

A Nébih az tanácsolja, hogy kizárólag olyan beazonosítható, telephellyel rendelkező eladótól vásároljanak tűzifát, akit személyesen vagy megbízható forrásból ismernek, és aki nem kér előre utalást. További hasznos információkért figyelmükbe ajánljuk a Nébih tűzifavásárlóknak szóló tematikus oldalát: https://portal.nebih.gov.hu/eutr-vasarloi