Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,89 Ft
Euró
392,65 Ft
Font
457,82 Ft
Bitcoin
64,803 $

A Nébih vizsgálatában szereplő termékek negyede rosszabb minőségű, mint külföldön

Lezárult a Nébih hároméves projektje, melynek egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata, a jelenséggel kapcsolatos minél sokrétűbb tapasztalatok gyűjtése volt. A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 78 terméktrió és 39 duó, összesen 117 termék összehasonlítására került sor.

Fotó: Unsplash/Mehrad Vosoughi
Belföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

A 117 termékpár összesen 12 termékkategóriába sorolható: Soron kívül RTL+: áremelésre készülhetünk az UEFA Bajnokok Ligája miatt

  1. tej és tejtermékek (joghurt, vaj)
  2. hús és húsipari termékek (felvágottak, tonhal)
  3. gabona-é s sütőipari termékek (gabonapelyhek, müzlik, tészták)
  4. édesiparitermékek (csoki, rágó, nápolyi, jégkrém)
  5. üdítők (gyümölcslé, szénsavas üdítők)
  6. tartósítóipari termékek (hőkezeléssel tartósított termékek: konzervek, szószok)
  7. élvezeti cikkek (kávé, tea, kakaó)
  8. snackek (chips, keksz)
  9. alkoholos italok (sör, keserű likőr)
  10. gyorsfagyasztott termékek (halrúd, pizza)
  11. zsiradékok (margarin, olajok)
  12. speciálisélelmiszerek (szójaital, tápszer).

A részletes elemzésből nyert eredmények az élelmiszer-előállítókat többek között a receptúra-harmonizálásában és a korrekt vásárlói tájékoztatói rendszer kialakításában, míg a hatóságot a jövőbeni ellenőrzési módszertan kidolgozásában segíthetik. Mindegyik területen lesznek tennivalók, hiszen a Nébih projektje ismételten alátámasztotta, hogy léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül. Lényeges eltérés a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott.

A kutatás azt is megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, eltérő gyártási körülményekből. Sok esetben hivatkoztak a vállalkozások a fogyasztói preferenciára és ízlésre is az eltérések okának indoklásaként.

Speciális kategóriát alkotnak a sajátmárkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek. A fő kérdés a jövőre nézve az, hogy mindezeket számításba véve, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, és azokról hogyan lehet korrekt módon tájékoztatni a fogyasztókat.

A vizsgálatsorozat idején a Nébih szakemberei az előállítókkal és az érdekképviseleti szervekkel szorosan együttműködtek, hogy a megállapításokat, azok okait komplex módon, több szempontból is megvizsgálhassák. Az érintett gyártók szinte kivétel nélkül nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására és a jogszabályoknak való megfelelésre. 3 cég 3 terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúra-harmonizáció.

A Nébih szakemberei a projekt során újabb tapasztalatokat szereztek a kettős minőség témakörében. Mindezen eredmények alapján a hivatal az élelmiszeripari szereplők számára és bevonásával a jelenség kezelését segítő operatív útmutató összeállítását tervezi a jövőben.