Clouds
21 Budapest
Dollár
358,30 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
443,90 Ft
Bitcoin
23,219 $

Navracsics reagált az EU-s pénzek érkezésére: 2023-ban megkaphatjuk a 100 százalékot

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belföld
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A miniszter elmondta, hogy bíznak benne, hogy miután az első megállapodást aláírják, a javaslat megnyitja az utolsó körös egyeztetéseket a Kohéziós Alapról, és abban is megegyezhetnek. 

Navracsics Tibor „vendégeskedett” a Kormányinfón, ugyanis az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Ennek kapcsán a miniszter elmondta, hogy sok újdonságot nem fog tudni szolgáltatni, ugyanis a brüsszeliek már mindent „közöltek” a napokban a sajtón keresztül, ezért ismerték, hogy mi a döntés, ráadásul az szinte egy az egyben megegyezik a szeptemberben meghozott döntéssel. 

Az Újjáépítési Alapra vonatkozó magyar nemzeti terv a legjobbak között van

Van azonban egy új, fontos elem: az Újjáépítési Alapra vonatkozó magyar nemzeti tervet elfogadásra ajánlja az Európai Bizottság. Ez azt jelenti, hogy először mondták ki hivatalos formában, hogy a terv méltó az elfogadásra. Navracsics kiemelte azt is, hogy büszkeség, hogy a terv a legkiválóbbak között van, és egy kategória kivételével a legmagasabb osztályzatot kapta. 

A miniszter elmondta, hogy bíznak benne, hogy miután az első megállapodást aláírják, a javaslat megnyitja az utolsó körös egyeztetéseket a Kohéziós Alapról, és abban is megegyezhetnek. 

Kiemelte, hogy ha ez így lesz, akkor teljesül a cél, amit júniusban kitűztek, miszerint az akkor rendelkezésre álló hathónapos határidő alatt letárgyalják az Európai Unióval azokat a kérdéseket, ami az uniós forrásokra vonatkozik. 

A felfüggesztés kapcsán azt is megemlítette, hogy valójában ez sem újdonság, hiszen megegyezik azzal a döntéssel, amely szeptemberben született. 

Hozzátette, hogy a megalkotott törvényhozási és intézményépítési menetrend olyan határidőket is tartalmaz, amelyek még előttünk vannak, de bízik benne, hogy pontosan és alaposan teljesítjük a vállalásokat, és akkor 2023-ban meg lehet győzni a Bizottságot és a Tanácsot, és akkor 100 százalékban megkaphatjuk a pénzeket. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet jövőre Magyarországra, ebből 1500 milliárd érkezésének jelenleg sincs semmilyen akadálya.