Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,094 $

Navracsics lemondana, ha neki felróható okokból nem lenne meg az Erasmus-megállapodás

Fotó: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2022. november 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Navracsics Tibor nagyon egyértelműen válaszolt Gulyás Márton kérdésére a Partizán műsorában.

A magyar állam bejelentette, bármilyen lefolyása is legyen az Erasmus-ügynek, a magyar diákok nem fognak hátrányt szenvedni. Ez azt jelenti, hogy adott esetben rendezik az összeget, nem fordulhat elő az, hogy a program megakad.

Ettől függetlenül Magyarország megállapodna Brüsszellel, de ha nem sikerül, készek az EU Bíróságára vinni az ügyet. Navracsics Tibor személyesen jár el az ügyben, és mindent megtesz azért, hogy rendezzék a kérdést az Európai Bizottsággal.

Többek között ez is téma volt a Partizán YouTube csatornáján, melynek kapcsán Navracsics azt mondta, ha neki felróható okokból nem lenne megállapodás, akkor beadná a lemondását. „Ha nem sikerül megállapodni az Erasmus-pénzek további folyósítása ügyében, beadja a lemondását?” – idézte a Magyar Nemzet Gulyás Mártont, a Partizán műsorvezetőjét.

„Hát, ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen.” – válaszolt egyértelműen a miniszter, aki magabiztos. Hozzátette, az elkövetkezendő két-három hónapban meglesz a megállapodás a Bizottsággal.

„Megállapodunk, és megoldjuk ezt a kérdést.” A Magyar Nemzet megkereste Navracsicsot, aki azt mondta, a magyar kormány eddig nem kapott hivatalos értesítést a Bizottságtól, hogy felfüggesztenék az alapítványi egyetemeken tanulók számára az Erasmus-programot.

A miniszter január végén, 25-26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról, melynek ideje alatt megtudhatjuk, hogy pontosan mire és milyen időszakra vonatkozik a felfüggesztést, illetve mit kell tennie a kormánynak azért, hogy megoldódjon az ügy.