Clouds
21 Budapest
Dollár
357,98 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
443,38 Ft
Bitcoin
23,026 $

Navalnij-ügy: Felháborító, hogy Oroszországot bele akarják keverni ebbe az egészbe

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A Kreml szóvivője elfogadhatatlannak tartja, hogy vannak, akik Oroszországot bele akarják keverni Navalnij állítólagos megmérgezésébe.

A Kreml szóvivője elfogadhatatlannak tartja, hogy vannak, akik Oroszországot bele akarják keverni Navalnij állítólagos megmérgezésébe.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Oroszország arra számít, hogy a közeli napokban felvilágosítást kap Németországtól a Berlin szerint megmérgezett Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyében – közölte hétfőn a Kreml szóvivője.

Peszkov Heiko Maas német külügyminiszter nyilatkozatára reagált, miszerint Berlin régen jóváhagyta már az orosz jogsegélykérelem teljesítését. A szóvivő szerint Moszkva számára “nagyon kielégítőek” voltak Maas szavai.

Az orosz főügyészség augusztus 27-én igényelt felvilágosítást Navalnij ügyében, akit augusztus 20-án szállítottak kórházba Omszkban, ahonnan 22-én Berlinbe vitték. A német hadsereg laboratóriumában megállapították, hogy a politikust a Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Orosz orvosok ezzel szemben azt állítják, hogy Navalnij szervezetében Omszkban nem találtak méreganyagot.

Peszkov szerint a Berlintől várt információ segít majd annak a megállapításában, hogy milyen okok vezettek “a berlini páciens megbetegedéséhez”.

Elmondása szerint a Kreml jelenleg nem tartja reálisnak azt a veszélyt, hogy a Navalnij-ügy miatt Berlin leállíttathatja az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat-2 gázvezeték építését. “Abszurdnak” minősítette azt a felvetést, hogy a Magnyitszkij-lista mintájára az Egyesült Államok állítson össze egy Navalnij-listát is, amely szankciókkal sújtaná azokat az orosz hivatalos személyeket, akiknek közük van az ügyhöz.

“Elfogadhatatlanok számunkra azok a kísérletek, amelyek bármilyen módon összefüggésbe kívánják hozni a történtekkel Oroszországot vagy az orosz vezetést”

– mondta.

Peszkov az orosz titkosszolgálatok hatáskörébe utalta annak eldöntését, hogy mennyire volt hiteles és hasznos az a hangfelvétel, amelyet Aljakszandr Lukasenka bocsátott Moszkva rendelkezésére a Navalnij-üggyel kapcsolatban. A párbeszédben – amely Minszk szerint egy varsói és egy berlini telefonáló között hangzott el – arról volt szó, hogy a Navalnij-mérgezést a németek rendezték meg, megnehezítendő Vlagyimir Putyin elnök számára a fehérorosz ügyekbe való beavatkozást. A még a Kreml-párti orosz médiában is derűvel kezelt hitelességű dialógus résztvevője nem mulasztotta el, hogy elismerőleg “kemény diónak” nevezze Lukasenkát.

Peszkov közölte, hogy a fehérorosz vezetőt a közeli napokban valóban Moszkvába várják, de nem szeptember 13-án, ahogy az a médiában megjelent.

A szóvivő kifejezte nyugtalanságát a délkelet-ukrajnai Donyec-medencében kialakult helyzet kiéleződése miatt. Mint mondta, Moszkva szükségesnek tartja a tűzszünet fenntartását, és közvetítői minőségében latba veti befolyását a feszültség csökkentése érdekében.

Peszkov kifejezte reményét, hogy senkiben sem maradt kétely Oroszország Szerbia iránti tiszteletével kapcsolatban. Erről azért tettek fel neki kérdést, mert a két ország közötti viszonyban enyhe zavart keltett Marija Zaharova külügyi szóvivő Facebook-posztja, amelyben egy, Aleksandar Vucic szerb elnökről a washingtoni Fehér Házban készült fotót kommentált. A felvétel a politikust egy széken, az íróasztala mögött helyet foglaló Donald Trump amerikai elnökkel szemben ülve ábrázolta.

“Ha önt meghívták az FH-ba, és úgy állították be az ön székét, mintha kihallgatáson lenne, üljön úgy, mint a kettes számú fotón” – írta Zaharova, aki a protokollkép alá az Elemi ösztön című amerikai filmnek azt a pillanatát mellékelte, amikor a nyomozók előtt rövid szoknyában ülő Sharon Stone éppen arra készül, hogy megcserélje a keresztbe vetett lábát.

Zaharova később elnézést kért, és azt írta, hogy a posztját félreértelmezték. Magyarázata szerint az amerikaiak arroganciáját kívánta elutasítani, akik rendszeresen protokolltrükkökkel próbálnak meg olyan látszatot kelteni, mintha kivételezettek lennének.

Peszkov Oroszország és Szerbia kapcsolatait barátiaknak és stratégiai jellegűeknek, az orosz és a szerb nép viszonyát pedig testvérinek nevezte.