Navalnij: a Nyugat „Putyin csapdájába esik” Ukrajnával

Fotó: Flickr/Alexey Ruban
not image

Nagy Noel

2022. január 20. - 21:04

Alekszej Navalnij bebörtönzött és korábban megmérgezett orosz ellenzéki politikus is megszólalt az Oroszország és a nyugati hatalmak között elhatalmasodó feszültséggel kapcsolatban.

Washington és szövetségesei már több alkalommal is megfogalmazták aggodalmaikat, hogy Oroszország megtámadhatja Ukrajnát. Már több mint 120 ezer katonát sorakoztattak fel az ukrán határnál, miközben irreális követeléseket intéztek a NATO felé.

Alekszej Navalnij pontosan ismeri Vlagyimir Putyin taktikáit, nagyon sokáig prominens ellenzéki politikus volt, aki több korrupciós ügyet is leleplezett. Ezzel feltehetően összefüggően történt, hogy még tavaly megmérgezték a novicsok idegméreggel, azonban abból felépült.

Ezt követően azonban Navalnijt bebörtönözték egy sokak szerint koncepciós eljárás keretében, azóta egy szigorú börtönkolóniában tölti büntetését. Navalnij eddig nem reagált az ukrán határon kialakult válságos helyzetre, azonban megtörte a csendet.

Az ellenzéki politikus gyakorlatilag azzal „vádolta” a nyugati országokat, hogy ismételten „belesétáltak Putyin csapdájába” – írja a The Moscow Times. Komoly kritikákkal illette elsősorban az Egyesült Államokat:

„Ahelyett, hogy nem foglalkoznának ezzel a sületlenséggel, az Egyesült Államok elfogadja Putyin tervét és szinte könyörög a találkozókért. Pontosan ezt akarja Putyin, mert ez az amerikai üzenetet feltételezi: ha nem támadja meg Putyin Ukrajnát, akkor nem fognak szankciókat kivetni”

Alekszej Navanij és támogatói már évek óta lobbiztak a nyugati szankciókért olyan kulcsfigurákra, akik Putyin belső köréhez tartoznak. A politikus szerint a nyugat szankciókkal való fenyegetése pontosan része volt Putyin „csalásának és megtévesztésének”:

„Ennek az volt a lényege, hogy ő személyesen el tudja kerülni a szankciókat. Elalélok attól, hogy Putyin hogyan tudja újra és újra eljátszani ezt az amerikai vezetéssel. Ezzel teljes a terv: Putyinnak nem kell attól félnie, hogy a haverjait szankcionálják”.

Navalnij úgy véli, hogy ez tehát Vlagyimir Putyin tervének része volt, hogy fenyegetőzik Ukrajna lerohanásával, hogy ezzel el tudja kerülni a nyugati szankciókat más okból. Egyelőre kérdéses, hogy valójában Navalnijnak van igaza vagy tényleg valós a fenyegetés.