Navalniijt, a Kreml bebörtönzött bírálóját jelölték az európai emberjogi díjra

A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az elõzõ évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben. (MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 28. - 12:26

A Kreml bebörtönzött bírálóját, Alekszej Navalnijt jelölték hétfőn az Európai Parlament éves emberi jogi díjára, mivel az Európai Unió törvényhozói igyekeztek az Oroszországban betiltott demokráciapárti hálózatát a közfigyelem középpontjában tartani.

A 45 éves Navalnij, akit 2020 augusztusában a nyugati nemzetek szerint idegméreggel mérgeztek meg, 2 és fél éves büntetését tölti feltételes szabadlábra helyezés megsértése végett, amelyet ő koholt vádnak nevez. Az EU szankciókat vezetett be orosz tisztviselők ellen Navalnij megmérgezése és bebörtönzése miatt.

Moszkva tagadja, hogy bármi rosszat tett volna, és azzal vádolja az Uniót, hogy beavatkozik belügyeibe – írja a Reuters.

„Létfontosságú, hogy az Európai Parlamentben megerősítsük, hogy változatlanul támogatjuk Navalnijt, és hangsúlyozzuk, hogy jóléte Putyin orosz elnök felelőssége“

– mondta Peter van Dalen, holland jobbközép uniós törvényhozó a közgyűlés egyik ülésén.

Az 50 000 eurós Szaharov-díjat, amelyet Andrej Szaharov szovjet disszidensről neveztek el, a gondolat szabadságáért ítélik oda minden évben. A győztest október 21-én jelentik be, a díjátadóra decemberben kerül sor.

A korábbi díjazottak között van Nelson Mandela dél-afrikai elnök, a venezuelai demokratikus ellenzék és Malala Júszafzai pakisztáni oktatási aktivista.

A 2021-es jelöltek között szerepel még egy csoport prominens afgán nő, Jeanine Anez bolíviai politikus és a Global Witness brit székhelyű emberi jogi civil szervezet.