Clouds
21 Budapest
Dollár
368,25 Ft
Euró
394,86 Ft
Font
452,11 Ft
Bitcoin
28,058 $

Figyelmeztette a NAV a hallgatókat egy fontos határidőre

Fotó: Unsplash
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Ha a korábbi felsőoktatásban tanuló már nem rendelkezik hallgatói jogviszonnyal, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.

Annak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt, és nem tanul tovább, nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden az MTI-vel.

Soron kívül Tavaszi nap-éj egyenlőség: hétfőn késő este megkezdődik a csillagászati tavasz

A hivatal közleménye szerint az egészségügyi szolgáltatási járulék idén havonta 8400, naponta pedig 280 forint. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell befizetni – jelezték. 

A NAV közlése szerint a legegyszerűbb megoldás az Ügyfélportálon keresztül, pár kattintás után átutalással rendezni az összeget a NAV egészségügyi szolgáltatási járulék beszedését célzó számlájára, amelynek száma: 10032000-06055826. 

Átutaláskor a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni – tették hozzá.

Lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ található a NAV honlapján – áll a közleményben.

(MTI)