Még nem a NAV számolja az áfát júliusban

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 28. - 15:07

Az eredeti tervek szerint a NAV által készített tervezetek szerint készültek volna az áfa bevallások, viszont az új kormányrendelet kitolta a határidőt.

Anretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója a Portfolio hírportál megkeresésére elmondta, úgy tűnik, hogy az e-áfa bevallásokra történő felkészülés nem csak az adózóknak, hanem az adóhatóságnak is a tervezettnél hosszabb időt igényel.

Ehhez ugyanis nem csak az szükséges, hogy az adózók adatszolgáltatása legyen megfelelő, hanem az adatok feldolgozásának is hibátlannak kell lennie.

A szakértő hozzátette, a halasztásban valószínűleg az is közrejátszott, hogy a tervek szerint legkésőbb a nyár végéig egy régóta várt funkció lép működésbe a NAV online számla-adatszolgáltatás rendszerében, amely lehetővé teszi majd, hogy az online pénztárgépek adatai is bekerüljenek a számlaadatok közé, és így a bevallás tervezetekbe.

Még így sem válnak teljeskörűvé azonban a tervezetek, a termékimporthoz, az EU-s termékbeszerzésekhez, valamint a fordított adózású ügyletekhez kapcsolódó áfa csak 2022-ben lesz elérhető.

A tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyni, így azok nem válnak 20-án automatikusan feldolgozottá. A tervezet elfogadásával az adóalany a befogadott számlákra vonatkozó összesítőjelentés-tételi kötelezettségét is teljesíti majd, egyúttal az adólevonási jog érvényesítéséről is nyilatkozik, vagyis a nem megfelelő tervezet elfogadása jogosulatlan áfa visszaigényléshez is vezethet – közölte Antretter Erzsébet.

Az áfa bevallás tervezetek jellemzően inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni, a nagy forgalmú, összetett tevékenységű nagyvállalatoknak valószínűleg továbbra is egyszerűbb lesz az eddigi formában teljesíteni az áfabevallási kötelezettségeiket.