Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

NAÜ-vezető: a zaporizzsjai atomerőmű elleni támadások „rendkívül nyugtalanítóak”

Fotó: Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója sajtótájékoztatót tart a NAÜ Kormányzótanácsának első napi ülése után Bécsben 2022. november 16-án. A tanácskozás november 18-ig tart. MTI/EPA/Christian Bruna
Európa
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elmondása szerint mindez „teljesen elfogadhatatlan”, majd ismét arra szólította fel az orosz és ukrán felet, hogy tegyenek védelmi intézkedéseket.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője „rendkívül nyugtalanítónak” nevezte a tegnapi és ma reggeli híreket, amelyek az oroszok által megszállt zaporizzsjai erőműben kialakult helyzetre utaltak.

Soron kívül Megszületett az újabb ítélet L.L. Junior kisfiának halálos balesete ügyében

A létesítményben dolgozó tisztviselők beszámolója alapján több mint egy tucat robbanást regisztráltak hétvégén, emellett néhány épületben, rendszerben és berendezésben is károk keletkeztek, bár semmilyen kritikus probléma nem merült fel, illetve áldozatokról sem érkezett jelentés.

A NAÜ vezetője viszont „teljesen elfogadhatatlannak” titulálta a helyzetet, majd ismét arra szólította fel Ukrajnát és Oroszországot, hogy állapodjanak meg egy nukleáris biztonsági és védelmi övezetről, ezt pedig szigorúan tartsák is be – írta a Sky News.

„Nem adom fel, amíg ezt el nem érjük. A folyamatos támadások is azt bizonyítják, hogy erre az övezetre van most a legnagyobb szükség”

– hangsúlyozta.

Az MTI szerint a zaporizzsjai erőművet számos támadás érte a háború kirobbanása óta, ami végül odáig vezetett, hogy le kellett választani a hálózatról, a sorozatos csapások miatt pedig többen is attól tartanak, hogy nukleáris balesetbe torkollik.