Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

A NATO nagyon komolyan veszi az orosz helyzetet, még több nehézfegyvert kaphat Ukrajna

Fotó: Ukrán hadihajó roncsa a mariupoli kikötő gabonaraktárának előterében 2022. június 12-én, az orosz védelmi minisztérium küldöttségének látogatása idején. Az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” vezetője, Gyenyisz Pusilin beszámolója szerint az egykor 475 ezres városban ma mintegy 200 ezren laknak, a létfontosságú infrastruktúra helyreállításával párhuzamosan a harcok elől elmenekülők kezdenek visszatérni. Az oroszbarát szeparatista vezető kilátásba helyezte, hogy a mariupoli kikötőből 2022 végéig egymillió tonna donyecki és luhanszki terméket fognak elszállítani.
not image

Takács Petra

2022. június 15. - 09:16

A NATO-főtitkár azon a véleményen van, hogy több nehézfegyvert kellene adni Ukrajnán ak.

Szövetségünk tagjai egyetértenek abban, hogy még nagyobb készenlétre, és fegyveres képességeink megerősítésére van szükség a keleti határokon – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedd esti hágai sajtónyilatkozatában.

Stoltenberg informális egyeztetést tartott a holland fővárosban Dánia, Lengyelország, Lettország, Románia, Portugália, Hollandia és Belgium vezetőivel a hónap végén Madridban tartandó szélesebb körű NATO-csúcstalálkozó előtt. A főtitkár hangsúlyozta: a szövetségeseknek továbbra is, mind rövid és hosszú távon erőteljesen támogatniuk kell Ukrajnát.

Leszögezte, hogy többet kell befektetni a védelembe, a NATO közös finanszírozásba, hozzátéve, hogy a csúcstalálkozón új stratégiai koncepciót is elfogadnak a szövetséges országok vezetői. Mint mondta, ez a dokumentum “értékelést ad a megváltozott biztonsági környezetről, és megerősíti a szövetség alapvető értékeiket illetve feladataikat. “Ez lesz a NATO jövőjének tervezete” – tette hozzá.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a nagy hatótávolságú fegyverek biztosításával kapcsolatos keddi felhívására reagálva Stoltenberg úgy vélekedett, hogy Kijevet több nehézfegyverzettel kellene ellátni.

A főtitkár elmondta továbbá, hogy a hágai találkozón a résztvevők megvitatták Finnország és Svédország történelmi jelentőségű NATO-csatlakozási kérelmét. Véleménye szerint a csatlakozás biztonságosabbá fogja tenni a két észak-európai országot, és tagságukkal a NATO is erősebbé válik.ű

(MTI)