Dollár
431,58 Ft
Euró
423,15 Ft
Font
481,20 Ft
Bitcoin
19,319 $

Ha a NATO nem lép közbe, Szerbia fogja megvédeni a Koszovóban élő szerb kisebbséget

Fotó: Aleksandar Vucic szerb elnök a nemzethez intézett beszéde közben Belgrádban 2022. augusztus 21-én. MTI/EPA/Andrej Cukic
not image

Takács Petra

2022. augusztus 21. - 20:33

Aleksandar Vucic szerb elnök minden eddiginél egyértelműbbé tette a helyzetet, többek között a NATO részére is.

A NATO-nak el kell végeznie a dolgát, vagy Szerbia lesz kénytelen megvédeni a Koszovóban élő szerb kisebbséget – közölte Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Soron kívül Már nem szívárog az Északi Áramlat-2

Mint mondta: a koszovói szerb kisebbség felfüggeszti a munkáját mindaddig, amíg nem születik kompromisszumos megoldás Szerbia és Koszovó között, és a koszovói albánok nem hagynak fel a szerbek “üldözésével”.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolat július végén vált ismét feszültté, amikor Pristina úgy döntött, a szerbek számára kilépő és belépő dokumentumokat állítanak ki a koszovói határon, valamint a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek a Koszovóba történő belépéskor ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük.

A koszovói miniszterelnök augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban szeptember elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését. A hír hallattán a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében, később azonban eltávolították őket.

Csütörtökön egy év kihagyás után a két fél ismét tárgyalóasztalhoz ült, hogy a kapcsolat normalizálásáról tárgyaljanak, ám nem sikerült megegyezésre jutniuk. “Amennyiben nem áll le a koszovói szerbek üldözése, a szerb politikusok elhagyják a koszovói intézményeket” – közölte Aleksandar Vucic. Mint mondta: a szerbek kompromisszumos megoldásra törekednek, de a koszovói fél eddig nem mutatott erre hajlandóságot.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.