Korábbi NATO-főtitkár: Oroszország inváziója új világrendet teremtett

Fotó: EPA/STR
not image

Nagy Noel

2022. június 11. - 17:51

Anders Fogh Rasmussen, a NATO korábbi főtitkára szerint fundamentális változásokat hozott Oroszország Ukrajna elleni inváziója.

Rasmussen szerint az invázió jelentősen felgyorsította a kétpólusú „új világrend” kialakulását, amelyben az egyik blokkot az Egyesült Államok, a másik blokkot pedig Kína vezeti – fogalmazott a Newsweek megkeresésére.

„Szerintem egy új világrendhez közeledünk, ahol én két tábort látok: egy autokrata tábort, amit Kína vezet és egy demokrata tábort, amit az USA vezet. A két táboros új világrend elkerülhetetlen, egy olyan fázis, amin át kell esnünk, hogy a demokrata tábor nyomást helyezzen az autokratákra, hogy meggyőzze őket, a konstruktív együttműködés jobb, mint a destruktív konfrontáció”

Rasmussen, aki korábban Dánia miniszterelnöke is volt, úgy fogalmazott, hogy emlékeztetni kell magunkat folyamatosan, hogy a világgazdaság 60 százalékát demokráciák alkotják és amennyiben összefogunk, ez egy legyőzhetetlen erő.

A volt NATO-főtitkár egyébként a közelgő NATO-találkozón is részt fog venni és arra fog javasolatot tenni, hogy aktiválják a „gazdasági Ötös cikkelyt” a világ demokráciái között, amely megnevezést a NATO Ötös cikkelye által előidézett kollektív védelem inspirált:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

„A demokráciák elleni gazdasági támadást úgy kell tekintenünk, mint egy mindannyiunk elleni támadást. Amikor Kína gazdasági zsarolást végez Ausztrália vagy Litvánia ellen, segítenünk kell e két országnak az áruvásárlás, a szabadkereskedelmi egyezmények, az új technológiák, stb. terén”

Kína és Litvánia csörtéje nem meglepő módon Tajvan miatt alakult ki, miután Vilniusz megerősítette diplomáciai és gazdasági kapcsolatait a szigetországgal, amelyet Kína a saját részeként tekint.