Oroszország reagálni fog, ha a NATO ezt meghúzza

Fotó: Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) háborús veteránokkal találkozik a győzelem napi díszszemlén a moszkvai Vörös téren 2022. május 9-én. Oroszországban május 9-én ünneplik a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 77. évfordulóját. MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Metzel
not image

Hujber Dávid

2022. május 14. - 09:55

Oroszország előre figyelmeztette a NATO-t, hogy lépni fognak, ha nukleáris erőket és infrastruktúrát fognak telepíteni a határhoz közel.

Először csak pletykaként bukkant fel Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz, de ebből hamar valóság lett. Az oroszok már korábban figyelmeztették az érintett feleket, ha mindez valóban megtörténik, következményekkel fog járni.

Oroszország nem fenyegetőzött, csak finoman jelezték, nem hagyják szó nélkül a NATO bővülését, amit mindenképpen el akarnak kerülni. A NATO hadserege eddig is nagyobb volt, mint Oroszország, hiába a hatalmas területük, de a svédek és a finnek csatlakozásával még több opció válik elérhetővé.

Ugyanakkor a NATO védelmi szerepet tölt be, nem támadás céljából hozták létre a katonai szövetséget. Ugyanakkor az oroszoknak nem tetszik, hogy a határaikhoz közel esetlegesen nukleáris erőket és infrastruktúrát telepíthet a NATO.

Ennek kapcsán Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes mondta azt a RIA hírügynökségnek, hogy Oroszország lépni fog, ha a NATO nukleáris erőket és infrastruktúrát telepít a határhoz közel.

A The Guardian hozzátette, Grusko állítása szerint nincsenek ellenséges szándékai Finnországgal és Svédországgal szemben, és nem lát igazi okot arra, hogy a két ország csatlakozzon a NATO-hoz, ami minden bizonnyal rövid időn belül meg fog történni.

Mindeközben az USA tisztázná, mi is Törökország álláspontja a svéd és a finn NATO-csatlakozás kapcsán, amit egyre többen támogatnak. Több ország is bejelentette, üdvözlik a két potenciális csatlakozót, akik pár napon belül leadhatják a hivatalos kérelmüket, melyet gyors elbírálás követhet.