NATO: fel kell készülni rá, hogy az oroszok újabb könyörtelen csapást mérnek Ukrajnára

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz elnök év végi sajtóértekezlete Moszkvában 2019. december 19-én. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Szabó Kata

2022. május 8. - 09:27

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint az ukrajnai helyzet tovább eszkalálódhat a következő hetekben.

A NATO elkötelezett Ukrajna segítésében mindaddig, amíg a háború véget nem ér, függetlenül attól, hogy hónapokról, vagy esetleg évekről van-e szó, ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozta a Welt am Sonntagnak adott interjújában, majd hozzátette, van egy forgatókönyv, amit mindenképpen szeretnének elkerülni.

“Az üzenetünk egyértelmű. A nukleáris fegyverek esetleges használata minden oldalon kizárólag veszteseket eredményezne, ugyanis egy atomháborúnak nincsenek győztesei.”

Stoltenberg hozzátette, a szervezetnek egyelőre nincs bizonyítéka arra, hogy az orosz nukleáris arzenál készültségi szintjét magasabbra emelték volna az ukrajnai orosz invázió kezdete, noha Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetéseiben több alkalommal is utalt erre.

A NATO-főtitkár interjújában kitárt arra is, hogy az Ukrajnának juttatott fegyverszállítmányokra továbbra is nagy szükség van, ugyanis véleménye szerint fel kell rá készülni, hogy az orosz hadsereg a jövőben az eddigieknél is könyörtelenebb módon, minden korábbinál nagyobb haderővel mér majd csapást a kritikus infrastrukturális területekre és lakóövezetekre.